Vlaamse vereniging voor ruimte & planning | Duurzame stedenbouw en ruimtelijke ordening

activiteit

Datum: dinsdag 12 september 2017 20:00 - 22:00 Locatie: Antwerpen

Filmvertoning 'Citizen Jane'

AANDACHT: omwille van organisatorische redenen werken we niet met vooraf opgestuurde tickets NOCH met betalingen aan de kassa. Na inschrijving, krijgt u een factuur via e-mail. Na betaling van de factuur komt u op de guestlist terecht. Op de avond van de vertoning, vermeldt u uw naam aan de inkom. Dank u wel voor uw begrip!

>> INSCHRIJVEN

Voor onze twintigste verjaardag trakteren we u op de documentaire ‘Citizen Jane’, een hagelnieuwe film over het leven en het werk van Jane Jacobs. Het is meteen ook de Belgische première! Bekijk hier de trailer

In 1960 veroorzaakte Jacobs boek ‘The Death and Life of Great American Cities’ een schokgolf in plannersmiddens. In een tijd waar modernistische stedenbouwkundige ideeën overal navolging vonden (m.n. de scheiding van functies) en het bon ton was om oude wijken af te breken, pleitte Jacobs voor levendige buurten die verschillende functies herbergen en waar niet de gebouwen maar de mensen centraal staan. Het belang van een menselijke schaal is sindsdien doorgedrongen in het brein van alle planners. ‘We zijn allemaal Jane’s kinderen’ zei Jan Gehl daarover in een interview met het VRP-magazine RUIMTE. Het is verbluffend hoe actueel Jane Jacobs ideeën vandaag de dag nog steeds zijn. En alleen al daarom moet u deze film gezien hebben.

‘Citizen Jane’ focust op de ‘veldslagen’ tussen Jane Jacobs en ‘master builder’ (of über-demolisher) Robert Moses. Jacobs zette samen met buurtbewoners succesvolle acties op tegen de plannen van Moses om oude stadsbuurten compleet plat te walsen. De film maakt steeds de link met huidige stedelijke issues, waarvoor de oplossing volgens maker Matt Tyrnauer ook bij Jane Jacobs moet gezocht worden.

We vertonen de film tweemaal:

  • 12 september. 20:30 uur. Cinema Zuid | Waalsekaai 47 | 2000 Antwerpen >> INSCHRIJVEN
  • 4 oktober. 20 uur. Cinema ZED | Vesaliusstraat 9C | 3000 Leuven >> INSCHRIJVEN

OPGELET: DEZE FILM IS NIET ONDERTITELD. VOERTAAL IS ENGELS