Vlaamse Vereniging voor
Ruimte en Planning

Ruimte 31

‘De basisvragen “wat is erfgoed?” en “hoe zorgen we voor erfgoed?” worden uitgebreid met “waarom hechten we belang aan erfgoed?” en “voor wie doen we dit?”. Dat stelt Karel Dendooven in ‘Omgevingsdenken’.

Een lovenswaardige evolutie, ook al zorgt die momenteel voor de nodige onzekerheid en discussies binnen de sector. Het veeleer statische concept van ‘behoud’ wordt vandaag op verschillende vlakken uitgedaagd door een dynamischer visie geaxeerd op ‘ontwikkeling’. Die vernieuwde vraagstelling rond onroerend erfgoed – en uiteraard de ruimtelijke implicaties daarvan – vormden het vertrekpunt van deze Ruimte. Buiten het themadossier hadden we ook een exclusief interview met de gerenommeerde stedenbouwkundige Jan Gehl, wiens boek ‘Cities for people’ in 2016 vertaald werd door Ruimte-hoofdredacteur Koen Raeymaekers.

Bestel Ruimte 31

Bekijk inhoudstafel

Lees Ruimte 35 digitaal via Vandenbroele Connect


sneak peek

Interview Jan Gehl. ‘We zijn allemaal Jane’s kinderen’

In de zomer van 1965 was de bevolking van het Italiaanse stadje Ascoli er niet gerust in: op de Piazza del Popolo werd al wekenlang een vreemde jongeman gesignaleerd, die alles wat hij voor ogen kreeg in een blocnote optekende.

 

 

Deze pagina werd aangemaakt op 23 november 2017

©2019 VRP
Alle rechten voorbehouden.