Activiteiten > 2X2-lezingen. Start@VRP. Water!

06-11-2019 - 04-12-2019 (19.00-22.00)

2X2-lezingen. Start@VRP. Water!

inschrijven

Start@VRP is een groep jonge ruimtelijke planners die studenten en starters in het vakgebied een opstap willen bieden naar het lerend netwerk van de VRP. De nieuwe ruimtemakers van Start@VRP lanceren dit najaar de ‘2×2 lezing’. Daarin zullen twee experten tijdens twee avonden een lezing geven over hetzelfde ruimtelijke thema. Voor deze eerste editie is dat ‘water’.

6 november

Tijdens de eerste lezing op 6 november verdiept onderzoeker Prof. Dr. Jan Staes (UAntwerpen) zich in droogtestress. De slinkende grondwatervoorraden richten niet alleen economische schade aan, maar leiden ook tot een enorm verlies aan biodiversiteit. Jan Staes brengt alle infiltratiegebieden en landschapsdepressies van Vlaanderen in kaart en werkt aan een gebiedsgerichte strategie om waterhuishouding op regionaal niveau te herstellen. Veerle Cox vertelt hoe Intercommunale Leiedal met deze uitdagingen in praktijk omgaat in de Gaverbeekvisie. Leiedal faciliteerde dit samenwerkingsproject tussen waterloopbeheerders, gemeenten en provincies. Bij het project werden ook de vele geïnteresseerde burgers, jongeren en landbouwers betrokken. Ondertussen maakt de Gaverbeekvisie deel uit van het programma WaterLandSchap, en wordt de implementatie ervan voorbereid.

4 december

Geïnspireerd door de innovatieve en integrale visie van De Urbanisten nodigen we Florian Boer uit op om het Waterplan in Antwerpen te komen voorstellen. De Urbanisten hebben namelijk de opdracht gekregen om in het komende anderhalf jaar een stadsbrede visie en integrale, praktijkgerichte korte- en langetermijnoplossingen voor Antwerpen, een watersensitieve stad, te ontwikkelen. Samuel Van de Vijver zal vertellen hoe Stad Antwerpen wil anticiperen op de waterproblematieken zoals het stijgende Scheldepeil, infiltratieproblemen maar net zo goed de aanhoudende droogte en de verlaging van de grondwaterstanden in de stad.

Praktisch

Gratis voor studenten (graag studentenkaart meenemen!). € 10: niet-studenten (ter plekke te betalen)
Inschrijven is verplicht via het formulier hieronder. Als je verhinderd bent, zouden we het op prijs stellen als je iets laat weten via 03 201 59 00 of info@vrp.be

inschrijven

locatie:

Muntpunt | Muntplein 6 | Brussel

inschrijven:

formulier wordt geladen...