Activiteiten > Duolezingen. Afstudeerprijs 2020.

09-02-2021 - 11-02-2021 (19u30)

Duolezingen. Afstudeerprijs 2020.

inschrijven

Foto: © Lien De Saegher

De Nieuwe Ruimtemakers zijn aan de vierde editie van de ‘Duolezingen’ toe en deze keer geven wij het woord aan de nieuwe lichting planners. De VRP kent jaarlijks de Afstudeerprijs toe voor de beste thesis. In 2020 had onze jury de luxe zeer sterke eindwerken te mogen beoordelen. Vier studenten hebben uitzonderlijk werk geleverd en wij willen hen graag het podium geven om hun onderzoek met de planningswereld te delen.

Op dinsdag 9 februari geven we het woord aan Niels Grootjans (VUB) en Bavo Smets (UGent). In de thesis ‘Water als hefboom: plannen voor de kust, kansen voor Nieuwpoort. Oude landschappen in een nieuw klimaat‘, verbeeldde Bavo nieuwe landschappelijke toekomsten voor de Belgische kust. Bavo schetst niet enkel de beleidsuitdagingen die water met zich meebrengt, maar toont ook de opportuniteiten van water als sturend landschappelijk element.

Niels werkte een vernieuwd voedsellandschap uit via een strategische alliantie tussen landbouw, landschap en stedelijk ontwerp onder de titel ‘Landbouwpark Utrecht als ‘New Deal’ tussen stad en land’. Het huidige voedselsysteem loopt tegen grenzen aan. Een multifunctioneel landbouwpark aan de rand van de stad kan functioneren als schakelzone en ruimte bieden voor consumeren, recreëren, landschapsproductie, educatie en biodiversiteit.

Griet Celen, voorzitter van de Afstudeerprijs en Afdelingshoofd Landinrichting en Grondenbank bij de Vlaamse Landmaatschappij reflecteert op beide werken en modereert de avond.

Op donderdag 11 februari zijn Nathalie Casteels (UGent) en Lien De Saegher (KU Leuven) aan de beurt. De thesis van Nathalie, getiteld ‘Diversiteit in sociale huisvesting: Stadsvernieuwing vs. Stadsontwikkeling. Stadsverbreding als een strategie om sociale huisvesting een plaats te geven in Gent (Case Watersportbaan)’, kadert binnen De Stadsacademie, een transdisciplinair leerplatform waar sociale huisvesting en de diversiteitskwesties worden onderzocht. Nathalie ontwikkelde drie concrete scenario’s die leiden tot meer sociale woningen en betaalbare huurwoningen in de wijk Watersportbaan-Ekkergem en schreef een overtuigend manifest voor stadsverbreding.

Als laatste laten we de winnares van de Afstudeerprijs aan het woord. Lien De Saegher heeft pionierswerk verricht met haar thesis ‘Ruimte-educatie: Draagvlakverbreding voor het verdichtingsdiscours door educatie in het onderwijs’. Uit haar onderzoek bleek dat huidige leermiddelen vooral positieve connotaties koppelen aan vrijstaand wonen en eerder negatieve connotaties verbinden aan wonen in een rij of in een stad. Lien legt hierbij een belangrijke basis om het gesprek rond ruimte-educatie aan te gaan en zo een brug te slaan tussen ruimtelijke planning en educatie. We nodigen ook twee deskundigen uit om te reflecteren op beide werken. Sien Winters onderzoekt de betaalbaarheid en kwaliteit van wonen, de organisatie en financiering van het woonbeleid en sociale huisvesting, zij is coördinator bij Steunpunt Wonen. Veronique De Grave werkt aan duurzame leer- en leefomgeving als MOS-coördinator bij de educatieve werking van het Departement Omgeving (Afdeling Partnerschappen met Besturen en Maatschappij).

PRAKTISCH

9/02/21: 19u30 – 21u30
11/02/21: 19u30 – 21u30

Beide lezingen worden online georganiseerd via Zoom. De lezingen zullen gratis te volgen zijn, maar we vragen wel om in te schrijven via onderstaande link vóór 8/02/21. Maandag 8/02/21 ontvangt u per mail de zoomlink.

Bij vragen, aarzel niet ons te mailen op info@vrp.be!
inschrijven

inschrijven.

helaas, inschrijvingen voor deze activiteit zijn gesloten