Activiteiten > Symposium. Estate Landscapes

13-05-2020

Symposium. Estate Landscapes

Historische kastelen, landhuizen of landgoederen en bijhorende landschappen hebben een veelbelovend potentieel voor de toekomst. Op 13 mei organiseren KASK & Conservatorium (HoGent en Howest) een symposium over deze ‘landgoedlandschappen waarop de link met regionale ontwikkeling wordt bekeken. Het Engelstalige symposium richt zich tot iedereen die betrokken is bij de exploitatie, het management, het behoud, de transformatie en de ontwikkeling van historische landgoederen en de planning/ontwikkeling van de gebieden waarin ze zich bevinden. Ook medewerkers van aanverwante beleidsvelden en sectoren zullen hun gading vinden op het symposium.

Sprekers

Steven Heyde (HoGent-Kask) zal u met zijn introductie wegwijs maken in het thema van ‘landgoed landschappen’. John Dixon Hunt (Engels landschapshistoricus) behandelt in zijn publicaties onder andere 18de- en 19de-eeuwse tuinkunst en de connectie van landgoederen met het ruimere landschap. Hij zal het verhaal van deze historische landgoederen aanwenden om te reflecteren over toekomstige ontwikkelingen. Ignace Schops (Regionaal Landschap Kempen en Maasland) zal aantonen hoe het ‘(re)connection model’ natuur met mens, bedrijf en beleid verbindt. Zijn visie op het economische luik van regionale ontwikkeling zal ongetwijfeld inspirerend werken.

Verschillende break-out sessies zullen ingaan op onderwerpen zoals de toekomst van erfgoedbeleid en -financiering, het herbestemmingsbeleid, de sociale rol van historische domeinen, nieuwe ontwikkelingsstrategie├źn, de directe en indirecte toeristische waarde van deze domeinen en het sturend potentieel dat ze hebben bij regionale ontwikkeling.

Het symposium past in een Interreg-project dat zich richt op het verbeteren van beleidsinstrumenten die een impact hebben op het behoud, de ontwikkeling en het beheer van historische kastelen, landhuizen en landgoederen. De ‘National Trust’ fungeert als kennispartner doorheen het volledige proces.

Via deze link wordt u op de hoogte gehouden over het symposium

Praktisch

Kasteel van Loppem | Steenbrugsestraat 26 | Zedelgem-Loppen.
Deelname is gratis

Via deze link wordt u op de hoogte gehouden over het symposium