Activiteiten > VRP Vormingsreeksen > Tweedaagse Londen. The rich, the poor & the planner.

28-05-2020 - 29-05-2020

Tweedaagse Londen. The rich, the poor & the planner.

inschrijven

DEZE TRIP WORDT VERPLAATST NAAR EEN NADER TE BEPALEN DATUM!

De rol van ruimtelijk beleid in een vastgoedstad.

Net als iedere Europese grootstad maakte Londen de voorbije eeuw een enorme evolutie door, onder meer door de overgang van een op productie gebaseerde economie naar een diensteneconomie. Erg aantrekkelijk was de stad niet na de Tweede Wereldoorlog: leegstaande fabriekspanden, de groeiende aanwezigheid van de auto in het straatbeeld en grootschalige modernistische ingrepen tastten de stedelijke kwaliteiten van de Britse hoofdstad sterk aan.

Eind jaren ’80 komt daar verandering in. De deregulering van de Londense financiële sector (1986) zorgt voor een ‘big bang’ in de marktactiviteit en bombardeert Londen in één klap tot financiële wereldstad. De aanwezigheid van het grootkapitaal heeft een sterke invloed op vastgoedontwikkelingen en stadsplanning. De ‘stedelijke renaissance’ doet haar intrede met kantoortorens, een rush op de woningmarkt, lofts, koffiebars en een levendige maar sterk gecommercialiseerde publieke ruimte.

Tijdens deze tweedaagse bekijken we Londen niet alleen als financiële hotspot, ladder voor de zakenman, shoppingcentrum en hippe ‘cereal bar’-stad. Maar ook als uitvalsbasis voor nieuwkomers en toevluchtsoord voor verschoppelingen en kunstenaars. Ann Verhetsel en Stijn Oosterlynck (beiden professor aan de Universiteit Antwerpen) tonen ons, elk vanuit hun eigen vakgebied, een Londen zoals u het misschien nooit eerder bekeek: als een sociaal en ruimtelijk gepolariseerde metropool met vastgoedontwikkelingen die een enorme impact hebben op diverse groepen bewoners. 

Programma

Dag 1 + voormiddag dag 2: economisch-ruimtelijke ontwikkeling

Het onderzoek van Ann Verhetsel bevindt zich op het raakvlak van planning en economische geografie en toont hoe financieel gedreven dynamieken ruimtelijk vorm krijgen. We starten onze tweedaagse in de Skygarden. Vanop dit imposante viewpoint geeft Ann toelichting bij de historische ontwikkeling van Londen.

De imponerende architectuur van Londen is het gezicht van één van de grootste financiële centra ter wereld. We maken kennis met de verschillende stadia van vastgoedontwikkeling in the City (het financiële centrum van Londen) sinds 1986.

Ook de shoppingindustrie bepaalt mee hoe de stad er uitziet: de gerestaureerde markthallen van Covent Garden maken deel uit van het commerciële hart van Londen. De stadsvernieuwingsoperatie van Covent Garden resulteerde in een toplocatie voor detailhandel (horeca, cultuur, media- en internetbedrijven) en wonen. Het is een plek waar de economie 24/7 draait.

We bezoeken ook de South Bank, een buurt die een aantal decennia terug nog bekend stond als ‘te mijden’ en die bevolkt werd door armere bevolkingsgroepen. Door de schaarste van te ontwikkelen gronden op de North Bank ontstond interesse om de South Bank te gaan ontwikkelen tot nieuw zakendistrict en vernieuwde woonomgeving.

Uiteraard mag the London Docklands niet ontbreken op de tweedaagse. De reconversie van deze oud haven startte in de jaren 1970. We bekijken de verschillende ontwikkelingsgolven tussen 1970 tot de uitbouw van een volledige ‘Edge city’ vandaag.

Dag 2/ namiddag: Oost-Londen als aankomstwijk

Stijn Oosterlynck toont de andere kant van de medaille. Londen worstelt met een gigantische wooncrisis. Lage inkomensgroepen zien zich genoodzaakt steeds verder van de stad te wonen. Tegelijk kent de Britse hoofdstad een sterke geschiedenis in de sociale woningbouw. Aan de ontwikkeling van woonblokken gingen vaak sterke sociale, architecturale en stedenbouwkundige visies vooraf. De huidige lokale besturen lijken er alles aan te doen om ze te privatiseren, wat aanleiding geeft tot weerstand en woonactivisme in de wijken.

Stijn neemt ons mee naar Oost-Londen, dat grenst aan the City. De wijk rond Brick Lane kende doorheen de geschiedenis verschillende migratiegolven en fungeert ook nu als een echte aankomstwijk. De Bangladeshi Market aan Whitechapel station, de Islamistische ‘charities’, de grote moskee en een divers aanbod aan snackbars zijn hier getuigen van.

De wijk is van oudsher arm maar de sociale infrastructuur die in het weefsel is ingebed, zorgt voor maatschappelijke bescherming, kansen op sociale stijging en emancipatie. We denken daarbij aan kantoren voor juridische hulp voor migranten, diensten die evolueerden uit de ‘charities’ of ‘community centers‘ en daklozenopvang.

Tegelijk zijn de effecten van de deregulering en de ‘urban revival’ onmiskenbaar aanwezig. In Shoreditch wordt duidelijk hoe onder invloed van het grootkapitaal en de aanwezigheid van hogere klassen (met superlonen uit de financiële en creatieve sector) de gentrificatie snel en genadeloos toeslaat. We bezoeken Truman Brewery (met in de kelders een grote marktplaats voor jonge ontwerpers), de Rough Trade shop, food trucks, boxpark en craft beer bars als toonbeeld van de snel oprukkende hipsterificatie.

praktisch

-> Inschrijvingen sluiten op 20 april

Deelname tweepersoonskamer (twin beds): € 495/pp
Deelname eenpersoonskamer: € 565/pp
Inbegrepen: trein Brussel-Londen retour | 1 overnachting in Ibis budget Whitechapel Bricklane | 1 avondmaaltijd | 1 ontbijt | verplaatsingen in Londen binnen het programma.

Annulatievoorwaarden: indien u meer dan 30 dagen voor de vertrekdatum annuleert, betaalt u 10% van de reiskosten. Indien u 30 dagen of minder voor de vertrekdatum annuleert betaalt u 100% van de reiskosten. U kunt in dit geval een persoon in uw plaats laten deelnemen mits betaling van de omboekingskost van de treintickets.

Inschrijvingsformulier ‘blijft hangen’? Dan bent u wellicht online met Internet Explorer. Die oude jongen is ook blijven hangen (in de tijd). Probeert u eens een andere browser (chrome, firefox, duckduckgo …). Als het dan nog niet lukt graag een mail naar info@vrp.be.

inschrijven

inschrijven.

helaas, inschrijvingen voor deze activiteit zijn gesloten