Activiteiten > Voorjaarscongres Ruimte & Zorg (4)

22-09-2020 (15.00-17.00 uur)

Voorjaarscongres Ruimte & Zorg (4)

Workshop. Future Urban Health Care

22 SEPTEMBER. 15.00-17.00 UUR (enkel live te volgen)

Workshopbegeleiders: Prof. Sven Verbruggen, Prof. Maarten Van Acker en Sylvianne Van Butsele, UAntwerpen

De interdisciplinaire onderzoeksgroep Design Sciences Hub (UAntwerpen) zet een brede visie uit, waarbij ‘van stoel tot stad’ nagedacht wordt over de wederzijdse impact van technologische productinnovaties en alternatieve ruimtelijke modellen. Dit laat ons toe op een andere manier naar de toekomst te kijken. Na de inhoudelijke presentatie gaan de begeleiders met u aan de slag in een interactieve workshop. De resultaten zullen opgenomen worden in de ontwerp- en beleidsaanbevelingen van het onderzoek.

Inhoud

Gezondheid en ruimtelijk beleid moeten dringend beter op elkaar afgestemd worden. Hoog tijd voor ruimtelijke planners en ontwerpers om zich samen met de nodige specialisten over het gezondheidsvraagstuk te buigen en de toekomst vorm te geven.

Wat als we morgen in dorps- en stadskernen leven die ons gezond houden? Wat als zorg en gezondheid dichter bij huis kunnen? Wat als er geen ziekenhuizen meer zijn zoals we die nu kennen? Hoe kunnen we evolueren naar een actief zorgende samenleving die terugvalt op zelfredzaamheid waardoor de behoefte aan gespecialiseerde hulp geconcentreerd en kwalitatief kan zijn?

Hoe zouden ons dagelijks leven, onze wijk, onze kernen of onze regio er kunnen uitzien? Kan kernversterking zorgen voor meer preventie, effici├źntere zorg en een gezondere omgeving? Hoe zetten we van daaruit een netwerkmodel op met de juiste voorzieningen op de juiste plaats en vanuit de juiste schaal? Maar ook: welke ruimtelijke afwegingen maken we bij de inplanting van uiterst gespecialiseerde ziekenhuizen?

In deze workshop proberen we de toekomst vorm te geven vanuit een integraal perspectief: zowel vanuit preventie, zorg als gezondheid.

->volledig congres & inschrijven