Activiteiten > VRP Lab > 2019. VRP Lab. Energie en Ruimte

22-10-2019 - 22-10-2019 (09:00-13:00)

2019. VRP Lab. Energie en Ruimte

inschrijven

In 2017 vonden enkele VRP Labs plaats onder de noemer ‘Energie en Ruimte’. Tijdens de Labs reflecteerden energie- en ruimtelijke experten over de ruimtelijke voetafdruk van de energietransitie. We verkenden eveneens hoe de energietransitie kan aangegrepen worden om ook ruimtelijk een kwaliteitsslag te maken. Uit de sessies volgde een synthesetekst, die pleit voor een (pro)actief ruimtelijk beleid en de opmaak van energievisies op regionale schaal.

Waar staan we nu? Een Vlaams beleidskader ontbreekt nog, maar voor enkele energielandschappen in Vlaanderen zijn intussen ruimtelijke energievisies in opmaak. In 2018 won Energielandschap Denderland de VRP-Planningsprijs. Naar aanleiding daarvan krijgt het Lab Energie en Ruimte dit najaar een vervolg. Samen met de provincie Oost-Vlaanderen onderzoeken we hoe regionale energievisies beleids- en/of planmatig kunnen verankerd en gerealiseerd worden. Na een inspirerende inleiding gaan we aan de hand van een praktijkvoorbeeld in groep aan de slag. Welke (ruimtelijke) instrumenten bieden perspectief? Welke randvoorwaarden zijn er? Is er nood aan een specifieke instrumentenkoffer? Wat adviseren we het beleid? We ronden de dag af met een overzicht van de verworven inzichten en een netwerkreceptie. 

Wilt u als beleidsmaker, ruimtelijke planner, omgevingsjurist … meer weten over de ruimtelijke componenten van regionale energievisies? Denkt u vanuit uw bedrijf of organisatie graag mee na over de vertaalslag van visie naar beleid? Kunt u input geven over de instrumenten om deze visies in de praktijk te brengen? Schrijf dan in voor de sessie van 22 oktober!

Praktisch

STAM GENT | Zaal Hert van Maria | Godshuizenlaan 2 | Gent (vlakbij Gent-St-Pieters station)
Deelname gratis, inschrijven verplicht!

inschrijven

locatie:

STAM Gent

STAM - Ghent City Museum, Godshuizenlaan, Gent, België

inschrijven:

formulier wordt geladen...