Vlaamse Vereniging voor
Ruimte en Planning

  • 18-05-2019 - 25-05-2019

gebermte

Van 18 tot en met 25 mei 2019 vindt op de Berm in Mortsel-Edegem-Wilrijk de derde editie van gebermte plaats. Dit jaar krijgt het evenement de vorm van een internationaal onderzoekslaboratorium waaraan naast lokale kunstenaars ook studenten uit 5 continenten deelnemen.

Gebermte richt zich dit jaar op de Berm als ‘trage weg’. De erkenning van bermen en andere verbindingen in de zuidrand van Antwerpen als trage wegen ondersteunt de betrachting om (opnieuw) plekken te creëren die toebehoren aan de gebruikers: ‘commons’ of ‘gemeengoed’. Het potentieel van de bermenstroken op het grondgebied van Wilrijk en Mortsel als trage wegen is groot: inclusief Klein Zwitserland gaat het om een gebied van ongeveer 25 hectare dat ca. 3 kilometer lang is. Trage wegen zijn verbindingen die enkel toegankelijk zijn voor wandelaars, fietsers en ruiters. In het dicht verstedelijkt gebied in en rond Antwerpen zijn deze wegen belangrijk omdat ze veilig zijn en motorisering, van de open ruimte tegengaan. Verder maken trage wegen deel uit van het biotoop van verschillende planten en dieren en zorgen ze voor stads-ecologische verbindingen tussen natuurgebieden. Trage wegen verbinden ook mensen met elkaar en maken ontmoeting, spel, contact met de natuur, reflectie en onthaasting mogelijk.

45 internationale studenten, onderzoekers en kunstenaars zullen gedurende de week van 18 tot en met 25 mei op en rond de bermen van Mortsel en Wilrijk verblijven. Onder leiding van de KU Leuven zullen ze onderzoeken hoe de zichtbaarheid en toegankelijkheid van trage wegen in de Zuidrand van Antwerpen de versnippering van de open ruimte kunnen tegengaan en gedeeld ruimtegebruik kunnen stimuleren. Het onderzoek wil denkrichtingen en acties ondersteunen die het gedeeld beheer en – gebruik van trage wegen zo groot mogelijk kunnen maken. Om dit te realiseren, zal het internationale gezelschap in gesprek gaan met inwoners, politici, bedrijfsleiders, organisaties … van Mortsel, Edegem en Wilrijk. Ze zullen acties bedenken die het netwerk van trage wegen in de zuidrand van Antwerpen maximaal kunnen versterken, zowel lokaal, intergemeentelijk als bovenlokaal. Dit kan een ontwerp zijn of een concrete interventie. Het kan ook gaan over acties die verandering willen brengen in hoe men naar trage wegen in de Zuidrand van Antwerpen kijkt: een voorstel voor het beleid, een website, een invloedrijk opiniestuk in de krant, een spraakmakend interview met een politicus … De betrachting is dat de bermen het décor vormen voor een tentoonstelling over deze acties.

Meer informatie

Deze pagina werd aangemaakt op 13 mei 2019

©2019 VRP
Alle rechten voorbehouden.