Vlaamse Vereniging voor
Ruimte en Planning

  • 14-05-2019
  • 19.30-22.00 uur

Lezingenavond. Verduurzamen van woonwijken

Veel sociale woonwijken zijn dringend aan verduurzaming toe. Dat is een complexe opgave. Hoe kiezen we een kwalitatieve én betaalbare aanpak? Hoe zetten we de kwaliteit van wonen centraal en hebben we tegelijkertijd oog voor beeldkwaliteit en erfgoedwaarde? Hoe werken we samen met bewoners? Tijdens deze lezingenavond kom je meer te weten over inspirerende voorbeeldprojecten en scenario’s. Ontwerpers uit Vlaanderen en Nederland vertellen over aanbevelingen en valkuilen bij hun aanpak; van fijnzinnige renovatie tot radicale transformatie. (Foto via Hans Van der Heyden architecten).

Sprekers

  • Architect Hans van der Heijden vertelt over de renovatie van 241 rijwoningen in de wijk Kethel Schiedam, waarbij bewoners het ontwerp in realiteit konden beoordelen via de uitvoering van twee proefblokken.
  • Ontwerpatelier Peter Jannes en a33 architecten werken in een Publiek-Private Samenwerking aan de renovatie van het Atoomdorp in Mol, gebouwd in de jaren 50 voor werknemers van het Studiecentrum voor Kernenergie.
  • Mathieu Kastelijn van KAW architecten vertelt over het proces van de wijkvernieuwing Vogeltjesbuurt in Tilburg, dat een zeer snelle uitvoering kende door het ‘one piece flow’ principe.
  • Laura Rijsbosch en Stef Van den Broeck van Atelier MA+P tekenden een ingetogen renovatie van sociale woonwijk Warotveld in Herent, waarbij de woningen zoveel mogelijk aan de binnenzijde gerenoveerd worden.
  • Bas Horsting van BASTA urbanism geeft inzicht in het vernieuwingstraject van Nagele, een dorp in de jaren 40 ontworpen door architecten als Gerrit Rietveld en Aldo van Eyck.

Praktisch

Cultuurhuis de Warande, Warandestraat 42, 2300 Turnhout
Inkom: 5 euro. Reserveren via de website van Cultuurhuis de Warande

Deze pagina werd aangemaakt op 07 mei 2019

©2019 VRP
Alle rechten voorbehouden.