Vlaamse Vereniging voor
Ruimte en Planning

  • 06-06-2019
  • 13.15-17.00

Opgroeien in stapelbouw

Inschrijven

Tentoonstelling en studienamiddag

Verdichten omdat het moet of omdat het kan? Omdat het moet: het duurzaam woonmodel van de toekomst is een compact, gestapeld model. Omdat het kan: laten we dit als een kans aangrijpen om meer kwalitatieve woonomgevingen te realiseren. Misschien is de meest prangende vraag hierbij wel: hoe kunnen we dat model kindvriendelijk maken?

Wat moet je doen om stapelbouw te realiseren die een rijke leefwereld creëert voor kinderen en tieners? Hoe kan het een alternatief worden voor het model van de suburbane woning met private tuin? En hoe kunnen we de omgeving van bestaande stapelwoningen kindervriendelijk inrichten? Tijdens deze gezamenlijke studiedag van de VRP en HoGent lichten onderzoekers, ontwerpers en besturen hun ervaringen met kindvriendelijke stapelbouwprojecten toe. Deelnemers zijn eveneens hartelijk welkom voor een geleid bezoek aan de tentoonstelling ‘Kindvriendelijke stapelbouwomgevingen’ voorafgaand aan de studiedag.

Lees meer over de studie die HoGent uitvoerde over kinderen en tieners in een context van hoogbouw

programma

13.15 | Rondleiding tentoonstelling in kleine groep (optioneel).

Een groeiende groep kinderen en tieners groeit op in één of andere vorm van stapelbouw: van grootschalige sociale hoogbouw, over private flats tot kleinschalige cohousing. Hoe geven kinderen en tieners betekenis aan deze woonomgevingen, welke kansen definiëren ze en op welke manier kan de kwaliteit ervan versterkt worden? Deze tentoonstelling belicht een aantal bouwstenen van sociaal-ruimtelijke kwaliteit in stapelbouwomgevingen, afgetoetst aan het perspectief van kinderen en tieners. Daarnaast worden ook specifieke bevindingen gepresenteerd met betrekking tot wijken uit Antwerpen, Gent, Wondelgem en regio Meetjesland. Met Sven De Visscher, Ruben Joye, Marlies Marreel en Jo Boonen (HoGent, onderzoeksteam B.L.O.K.)

14.00 | Sociaal-ruimtelijke bouwstenen voor kindvriendelijke stapelbouwomgevingen

Op basis van ontwerpend onderzoek en belevingsonderzoek presenteren onderzoekers van HoGent sociaal-ruimtelijke bouwstenen voor stapelbouwomgevingen. Wat maakt omgevingen interessant voor kinderen en tieners? Welke tekorten bestaan er?

14.30 | Cohousing ’t Wisselspoor, Leuven

De Stad Leuven licht toe op welke manier kind- en gezinsvriendelijk wonen toegepast wordt in ‘t Wisselspoor. De focus ligt hierbij op ruimtelijke principes voor de ontwerpopdracht en inbedding van het gebouw in haar omgeving. Door Sarah Tresignie en Katelijne Wouters

15.00 | De Nieuwe Stad, Oostende

BRUT en het Deense bureau C.F. Møller Architects hebben de ontwerpwedstrijd voor De Nieuwe Stad gewonnen, een nieuwe wijk met 500 woningen in Oostende. Het ontwerp voor deze nieuwe wijk toont hoe verdichting op mensenmaat de levenskwaliteit kan bevorderen van de bewoners, de directe omgeving en de stad. Tinneke Decroos van Samenlevingsopbouw schetst de uitdagingen voor de wijk en architect Gunter Slagmeulder van Brut toont hoe ze hiermee aan de slag willen gaan in het ontwerp.

15.40 | Sociale ecowijk De Venning, Kortrijk

De nieuwe sociale ecowijk De Venning bestaat uit 82 appartementen, 64 nieuwe woningen en 50 renovaties. Op de site werd ook een fruitboomgaard, een vis- en buffervijver, een feest- en barbecueruimte en een petanquebaan aangelegd. Ilse Piers, directeur Wonen Regio Kortrijk, licht toe.

16.10 | Stapelbouw als kans voor kinderen en jongeren.

Opdracht voor ontwerpers, planners en besturen. Door architecte-ruimtelijk planner Els Nulens (Blauwdruk) (onder voorbehoud)

16.30 | Afsluitende receptie en netwerkmoment

praktisch

De Wijnaert, Gerard De Duivelstraat 5, Gent
Deelname: € 60 (VRP-leden) | € 85 (niet-leden).

Inschrijven

Beeld: Jake Tobin Garett

Deze pagina werd aangemaakt op 20 februari 2019

©2019 VRP
Alle rechten voorbehouden.