activiteiten
boekvoorstelling

Ruimtelijke planning: denken over omgeving in Vlaanderen en Brussel

Boekvoorstelling en debat prof. Kobe Boussauw

Hoe kan het vakgebied van de ruimtelijke planning beter de brug slaan tussen theorie en praktijk, en hoe kan dit vertaald worden naar de vorming van vakmensen in de sector? Dat is de centrale vraagstelling van dit debat. Temidden van mondialisering en internationalisering blijft de ruimtelijke planningspraktijk een sterk regionaal en lokaal geworteld vakgebied.

Dat heeft gevolgen voor het onderwijs en de vorming van ruimtelijke professionals in Vlaanderen en Brussel. Onder andere de betrokken masteropleidingen en de vakorganisatie VRP zijn permanent op zoek naar een balans tussen het aanbieden van enerzijds een internationaal gevalideerde theoretische kennisbasis, en anderzijds diepgaand inzicht in de dagelijkse planningspraktijk. Die spreidstand wordt vandaag nauwelijks ondersteund door publicaties die toegankelijk zijn voor studenten, vakmensen en geïnteresseerde burgers die willen bijblijven. Buitenlandse handboeken over ruimtelijke planning steunen overwegend op cases uit een andere context, en in Vlaanderen gepubliceerde boeken met het woord ‘ruimtelijk’ in de titel vertrekken meestal van een uitgesproken juridisch of administratief perspectief. Het boek dat vandaag voorgesteld wordt doet een bescheiden poging om deze leemte te vullen.

Programma

  • 16u00 Verwelkoming door prof. David Bassens, Cosmopolis Centre for Urban Research (VUB)
  • 16u15 “Ruimtelijke planning: denken over omgeving in Vlaanderen en Brussel” door de ogen van de auteur
  • 16u45 Reflectie op het boek en debat over hoe vorming de brug kan slaan tussen theorie en praktijk
  • 17u45 Receptie en netwerkmoment

Het boek “Ruimtelijke planning: denken over omgeving in Vlaanderen en Brussel” (315 p., geïllustreerd, met GPRC-label) zal na afloop ter plaatse te koop worden aangeboden door boekhandel Passa Porta aan de prijs van € 40.

Dit evenement wordt u aangeboden door Cosmopolis Centre for Urban Research en de masteropleiding Stedenbouw en Ruimtelijke Planning (STeR*) aan de VUB, in samenwerking met de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (VRP) en Owl Press.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).