Vlaamse Vereniging voor
Ruimte en Planning

  • 10-05-2019
  • 14.00-16.00

Workshop. Planning and building the smart city

In deze workshop van het Urban Studies Institute (Universiteit Antwerpen) neemt professor Guy Baeten (Urban Studies/Universiteit Malmö) het woord. Guy Baeten is ook hoofd van het gloednieuwe Institute for Urban Research.

What would happen if you just give us a city and put us in charge?
When Google wants to build a city.

Onder de noemer ‘smart city’ willen grote global-techbedrijven steeds vaker de digitale transformatie van steden begeleiden. Hierdoor kunnen hun big data uitbreiden naar activiteiten in de persoonlijke levenssfeer – een gigantische datamarkt, gevoed door steden. De groeiende betrokkenheid van high-techbedrijven in stadsontwikkeling heeft mogelijk revolutionaire gevolgen voor de manier waarop we aan stadsplanning doen. Het kan aan de basis liggen van compleet nieuwe machtsrelaties in stedelijke gebieden.

Het meest spraakmakende voorbeeld is wellicht ‘Quayside’ in Toronto, Canada. Daar heeft Sidewalk – een zusterbedrijf van Google – zich aangesloten bij het publieke partnerschap Waterfront Toronto. Samen vormen ze ‘Sidewalk Toronto’.  Momenteel wordt er gewerkt aan een masterplan van 50 miljoen dollar. Als dat goedgekeurd wordt zal een nieuwe buurt gebouwd worden met overal sensorische apparaten. Uit rapporten die gelekt werden in de lokale pers (februari 2019) blijkt dat Google geheime plannen heeft voor een veel groter deel van de stad dan aanvankelijk overeengekomen. In een interview uit 2018 zegt een Google-werknemer dat de Canadese testcase de basis biedt voor een stedelijk ontwikkelingsmodel dat kan geëxporteerd worden over de hele wereld. Het project is zeer gecontesteerd zowel bij data-experten, ruimtelijk planners als burgers. Hun bezorgdheid betreft intellectuele eigendom, de aard van publiek-private samenwerking, stedelijke democratie, de rol van technologie in stadsontwikkeling…

De lezing van Guy Baeten is een kritische reflectie op mogelijke stedelijke toekomstscenario’s als global techbedrijven een steeds belangrijker rol gaan opnemen in de ontwikkeling van steden. Hij staat stil bij hoe je een grootschalig smart-cityproject kunt leiden en hoe vooral niet.

praktisch

De Meerminne | Sint-Jacobstraat 2-4, Kamer M.101 | Antwerpen
Meer info en inschrijven

 

Deze pagina werd aangemaakt op 07 mei 2019

©2019 VRP
Alle rechten voorbehouden.