Vlaamse Vereniging voor
Ruimte en Planning

Beweegvriendelijke ruimte: tools voor gemeenten

‘Ruimtelijk planners en ontwerpers moeten zich meer bemoeien met de planning van sportsites’ en ‘de dagelijkse leefomgeving herinrichten is dé hefboom om mensen meer de laten bewegen’. Dat zijn twee hoofdconclusies uit het traject ‘Beweegvriendelijke ruimte’ van de VRP en het Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid (ISB). De negatieve effecten van te weinig bewegen op onze gezondheid worden steeds duidelijker. Jammer genoeg zet onze leefomgeving nauwelijks aan tot bewegen en sporten: we stappen in onze auto naar het werk, rijden ‘s avonds terug naar huis, ploffen neer in de zetel voor de TV … Ook kinderen hebben na een dag in de klas te weinig beweegkansen gekregen.

stappenplan en tools voor iedere gemeente

Hoe kan de omgeving mensen aanzetten om meer te bewegen en te sporten? ISB en VRP gingen rond deze vraag aan de slag met vijf pilootgemeenten: Denderleeuw, Herselt, Merelbeke, Sint-Gillis Waas en Wommelgem. Iedere pilootgemeente stelde een projectdefinitie op, organiseerde participatiemomenten en stelde ontwerpers aan om tot een masterplan te komen. Uit deze ervaringen werd een stappenplan ontwikkeld en tools die bruikbaar zijn voor iedere gemeente.

Hoe gingen pilootgemeenten aan de slag?

Sommige pilootgemeenten maakten hun publieke ruimte beweegvriendelijker door in te grijpen op pleinen en straten. Andere pakten hun sportsite aan; de typisch Vlaamse afgelegen campus uit de jaren 1960-70 met monofunctionele velden en gebouwen. Hoe maak je hier een publieke ruimte van die makkelijk toegankelijk is en prikkelend voor diverse gebruikers? Hoe koppel je er ecologische en sociale doelen aan? Uit het traject ontwikkelden we praktische materialen, waaronder:

  • Opmaak van een projectdefinitie voor beweegvriendelijke publieke ruimte
  • Een stappenplan voor realisatie
  • Participatie als hefboom
  • Richtlijnen voor een open sportsite

Meer informatie vindt u op de website van het ISB

 

Deze pagina werd aangemaakt op 10 januari 2019

©2019 VRP
Alle rechten voorbehouden.