Vlaamse Vereniging voor
Ruimte en Planning

Energiedates. Oproep gemeenten Vlaams-Brabant

De VRP en de Bond Beter Leefmilieu willen verenigingen in Vlaams-Brabant die geen of weinig ruimte hebben in contact brengen met bedrijven die bereid zijn ruimte te delen. Samen zullen we de mogelijkheden verkennen om de beschikbare ruimte te delen en zo te werken aan een lager energieverbruik. Daarom doen we een oproep aan Vlaams-Brabantse gemeentebesturen: kent u bedrijven die tijdelijk of gedeeltelijk ruimte beschikbaar hebben, bv. tijdens sluitingsuren? Kunnen die plekken gedeeld worden? Wilt u een inspanning doen om deze oproep te verspreiden binnen het verenigings- en bedrijfsleven in uw gemeente? En bent u bereid om de partijen die ruimte willen delen met ons in contact te brengen?

Concreet

Via Energiedates willen we bedrijven, verenigingen, startende ondernemingen en creatievelingen met elkaar in contact brengen om samen de kansen voor het delen van ruimte en het besparen van energie te exploreren. De Energiedates zullen plaatsvinden in enkele Vlaams-Brabantse gemeenten in het najaar van 2018 en het voorjaar van 2019.

Wij zijn concreet op zoek naar partijen met totaal andere doelen/achtergronden en proberen een match te vinden zodat ze samen minder energie verbruiken dan wanneer ze elk apart zouden blijven werken:

  • Verenigingen die ruimte zoeken voor hun activiteiten;
  • Bedrijven, organisaties, ondernemingen die zalen, refters, kantoren en andere ruimtes hebben die weinig/niet gebruikt worden en deze willen delen (bv tijdens de sluitingsuren);
  • Overheden die ruimtes hebben die niet 24/7 gebruikt worden en die voor socio-culturele events, lessen of workshops, academies … kunnen aangewend worden;
  • Gemeenten die de deelnemende partijen willen samenbrengen met de ondersteuning van VRP/BBL.

Achtergrond

De Energiedates kaderen in het project ‘Vlaams-Brabant Klimaatneutraal’. Ze zijn in het leven geroepen vanuit de vaststelling dat er te veel leegstaande, niet gebruikte ruimtes zijn met onderbenutte apparaten en energie-installaties. Tegelijk merken we dat het energieverbruik van organisaties en bedrijven nauwelijks een issue is, terwijl een doordacht energiebeleid een flinke slok op de borrel kan schelen. Door met andere partijen in zee te gaan kan efficiënter worden omgesprongen met ruimte, energie en materialen. Bovendien maakt interactie tussen verschillende organisaties energie-oplossingen mogelijk die er niet zouden zijn als ze elk afzonderlijk zouden werken. Tot slot hopen we met de Energiedates niet enkel leegstand en energieverbruik aan te pakken, maar ook bij te dragen aan kernversterking, circulaire economie en het opschroeven van het lokale sociale weefsel.

praktisch

Bij de start van het project zoeken we 3 à 5 gemeenten waarin een interessante case voor samenwerking tussen lokale actoren rond het delen van ruimte en energie aanwezig is. Na selectie van de interessantste projecten zullen we per gemeente workshops organiseren.

Indien u interesse heeft om deel te nemen of meer informatie wenst, stuur dan een e-mailbericht naar ksenia.krasnitskaja@vrp.be.

 

Deze pagina werd aangemaakt op 04 september 2018

©2019 VRP
Alle rechten voorbehouden.