Vlaamse Vereniging voor
Ruimte en Planning

Architectuurprijs sociale huisvesting Liedekerke

Bericht geplaatst op 26 januari 2018

Met de provinciale architectuurprijs ‘Patrimonium voor de Toekomst’ beloont de provincie Vlaams-Brabant projecten die creatief en duurzaam omgaan met de historische, economische en stedenbouwkundige context en die adequaat vorm geven aan wonen in de druk bebouwde regio. In 2017 stond de prijs opnieuw in het teken van wonen. Een belangrijk beoordelingscriterium van de jury was de aanpak van de schaarse ruimte.

Uit 55 inzendingen werd het sociale huisvestingsproject in het centrum van Liedekerke als winnaar gekozen – volgens de jury een erg geslaagd sociaal woonproject in een dichtbebouwde dorpskern. Het ontwerp is van A2D architecten 2 design. Bouwheer is de Gewestelijke Maatschappij voor Volkhuisvesting.

‘De jury looft dit sociale woonproject als een van de weinig goede voorbeelden in een dichtbebouwde dorpskern. Met chirurgisch vernuft pasten de ontwerpers het gebouwensemble genereus in het bestaande weefsel in. Zo komt er nieuwe ademruimte in het dorp, voor oude en jonge bewoners van het nieuwe gebouw, én voor de hele buurt. De jury schuift het project naar voor als inspiratie en voorbeeld voor de urgente opgave van kernversterking overal in Vlaanderen. Dit is dorpsarchitectuur zoals we ze graag zien’, zegt Edith Wouters, architect en jurylid. Hier vindt u een filmpje over het winnend project.

Naar aanleiding van de architectuurprijs verschijnt een publicatie over het winnende en 7 andere geselecteerde projecten:

  1. Woonburcht in het park – Leuven – POLO Architects (sociale huisvesting)
  2. Sociaal paleis – Kessel-Lo (Leuven) – DAS Design en Architectuur Studio i.s.m. Wit Architecten (sociale huisvesting)
  3. Samen wonen op het erf – Herent – Atelier M Architects & Planners (sociale huisvesting)
  4. Residentieel paleis – Alsemberg (Beersel) – 51N4E (meervoudig wonen)
  5. Intelligente cocon – Vossem (Tervuren) – URA Yves Malysse Kiki Verbeeck (ééngezinswoning)
  6. Kleine stadswoning – Leuven – Rob Mols (ééngezinswoning)
  7. Hof van Rome – Tienen – AST77 (meervoudig wonen)

De publicatie kan hier gedownload of besteld worden: www.vlaamsbrabant.be/architectuurprijs

(Auteur: Edith Wouters. Fotograaf: Lander Loeckx)

 

 

 

Deze pagina werd aangemaakt op 26 januari 2018

©2019 VRP
Alle rechten voorbehouden.