Vlaamse Vereniging voor
Ruimte en Planning

Mechelen wint Prijs Publieke Ruimte 2018

Bericht geplaatst op 14 maart 2018

Op dinsdag 13 maart werd tijdens het jaarlijkse Congres Publieke Ruimte in Gent de Prijs Publieke Ruimte uitgereikt aan de stad Mechelen voor de herinrichting van de centrale as ‘Mechelen Boulevard Leeft!’. De verbinding tussen Vijfhoek en Grote Markt is een wandelboulevard met tal van pleintjes en aandacht voor groen, water, spelelementen en fietsvoorzieningen. De systematische en consequente aanpak van de openbare ruimte – die rust, sereniteit en samenhang in de stad bevordert – duidt volgens de juryleden op een gezonde stedelijke dynamiek. De jury noemt de stad een voorbeeld voor ander steden. Het ontwerp van de vernieuwde winkelomgeving is het werk van het consortium Maxwan – Antea Group.

boulevard als antwoord op online shoppen

Mechelen maakt zijn historische vlieten opnieuw tast- en beleefbaar. Dat de stad hetzelfde doet met een winkelboulevard, getuigt volgens de jury van inzicht en durf. Juryvoorzitter Jan Vilain: ‘Het opnieuw vormgeven van winkelstraten is geen gemakkelijke opgave. Vandaag zien we dat niet langer het aantal parkeerplaatsen centraal staat, maar wel de ruimte voor de voetgangers. Lokale besturen zijn zich ervan bewust dat ze met de inrichting van publieke ruimte weerwerk kunnen bieden aan onlinewinkelen en randstedelijke shoppingcentra. Zonder levendige middenstand bloeden stads- en dorpscentra dood. Een aantrekkelijke winkelomgeving lokt klanten en investeerders. Bovendien is er in een winkelstraat meer plaats voor passanten wanneer de ruimte niet wordt ingenomen door lege geparkeerde auto’s.”

‘Zonder levendige middenstand bloeden stads- en dorpscentra dood. Een aantrekkelijke winkelomgeving lokt klanten en investeerders’

publieksprijs voor gemeente Zwalm

De Prijs Publieke Ruimte wordt sinds 2008 uitgereikt door Infopunt Publieke Ruimte, het kenniscentrum van de Voetgangersbeweging dat ijvert voor meer kwaliteit in de openbare ruimte. Met de prijs beloont de organisatie goed opdrachtgeverschap en pleit ze voor  aangename, veilige en duurzame publieke ruimten op mensenmaat. Infopunt Publieke Ruimte vertegenwoordigt 45 Vlaamse gemeentebesturen, twaalf Vlaamse overheidsinstellingen en beroepsfederaties en negentig ondernemingen en organisaties die actief zijn op vlak van openbare ruimte. Naast Mechelen waren de genomineerden de stad Antwerpen (tijdelijke inrichting Moorkensplein, Borgerhout), de stad Leuven (Dijledelta en Sluispark), de stad Kortrijk (herinrichting voorplein Textuurmuseum) en de gemeente Zwalm (herinrichting dorpskern Roborst). Die laatste mocht de publieksprijs in ontvangst nemen.

Foto: Joost Joossen/stad Mechelen

Deze pagina werd aangemaakt op 14 maart 2018

©2019 VRP
Alle rechten voorbehouden.