Vlaamse Vereniging voor
Ruimte en Planning

Gemeenten: haal eens een student in huis!

Studenten Stedenbouw en Ruimtelijke Planning hebben er doorgaans weinig idee van wat de job van gemeentelijk stedenbouwkundig ambtenaar (GSA) precies inhoudt. En dat is jammer, want onbekend maakt onbemind. Naast het hebben van ruimtelijke visie, moet een GSA ook een goede koorddanser zijn die deze visie en lokale politieke belangen met elkaar kan verzoenen. Wat zijn de mooie kanten van dit beroep? Wat maakt het soms moeilijk? Waaruit bestaat een dag in het leven van een GSA zoal?  Op deze vragen zouden alle studenten Stedenbouw en Ruimtelijke Planning het antwoord moeten weten.

Bent u het daarmee eens? Geef dan een student de kans om een week lang ‘mee te lopen’ in uw gemeente. En zet zo het uitdagende beroep van stedenbouwkundig ambtenaar in de kijker bij een jonge generatie planners.

CONCREET

Concreet dachten we aan een ‘kijkstage’ waarin u de student een week lang mee op sleeptouw neemt. Het is niet de bedoeling dat de student grote opdrachten vervult maar dat hij/zij kan observeren, leren en vragen stellen. Hier en daar kan hij/zij misschien wat kleinere taken uitvoeren.

Bent u bereid om een student zo’n stage aan te bieden? Stuur dan een mail naar info@vrp.be met als vermelding ‘kijkstage student’.  Eind januari 2018 wordt de oproep afgesloten en laten we weten of we voor uw gemeente een student hebben. Indien ja, brengen wij u met hem/haar in contact en spreken jullie onderling verder af. Vanaf februari 2018 kan de stage in principe aanvatten. Omdat we van dit experiment een verslag willen uitbrengen in het verkiezingsnummer van het magazine Ruimte (verschijnt juni 2018) zou het handig zijn als de stage half april afgerond is.

De gemeente hoeft hier geen financiële middelen tegenover te stellen.
De VRP zorgt voor de verzekering van de studenten.

ACHTERGROND

Deze oproep kadert in de pas opgerichte jongerenwerking van de VRP. Tijdens een van de bijeenkomsten werd de suggestie gedaan om studenten de kans te bieden stage te lopen bij een GSA. Het doel is om studenten een idee te geven van wat de job van GSA behelst – en hen zin doen krijgen om dit beroep uit te oefenen.

Deze pagina werd aangemaakt op 15 januari 2018

©2019 VRP
Alle rechten voorbehouden.