Participatie Studio Limburg

20.12.2018 Intakegesprek

Het derde leertraject begint opnieuw met een intakegesprek. We zijn te gast in het provinciehuis van de Provincie Limburg. De gemeente Houthalen-Helchteren presenteert het participatieproces achter het Beeldkwaliteitsplan Houthalen-Centrum. De Provincie geeft een toelichting over de opmaak van het Beleidsplan Ruimte. Borgloon vertelt over de participatieve uitwerking van ontmoetingsplekken binnen het project ‘Dorp Aan Zet’. En de gemeente Lanaken tot slot, geeft een inkijk in de uitwerking van het Beeldkwaliteitsplan Centrum Lanaken. Deze Participatie Studio werd financieel ondersteund door het Departement Omgeving en de Provincie Limburg.

14.02.2019 LEERDAG 1

Op de eerste leerdag verkennen de deelnemers samen het begrip ‘participatie’. Seppe De Blust (Endeavour) stelt voor om participatieve processen te benaderen als processen van collectief leren. Vervolgens gaan de deelnemers aan de slag met de eerste van drie basisvragen: “Hoe start ik een collectief leertraject?” De leerdag vond plaats in Lanaken.

15.03.2019 leerdag 2

De voormiddag van leerdag 2 ging in op de tweede van de drie basisvragen “Hoe stuur ik een collectief leertraject?”. De deelnemers eindigden hun analyse met het uitschrijven van een concrete uitdaging voor een participatieve activiteit. In de namiddag gingen de deelnemers aan de slag met twee technieken om deze activiteit vorm te geven. Jakob Vandevoorde (Endeavour) gaf toelichting bij het ontwerpen van workshopcanvassen. Soetkin Goris (Trizone) ging dieper in op geweldloze communicatie. De leerdag had plaats in Houthalen-Helchteren.

30.04.2019 LEERDAG 3

Een gemeente of provincie werkt aan meerdere participatietrajecten tegelijkertijd. De centrale vraag van de derde leerdag was dan ook ‘hoe introduceer ik een participatiecultuur in mijn organisatie?’ In de voormiddag analyseerden de deelnemers elk hun eigen participatiecultuur op basis van lopende trajecten. In de namiddag gaf Michiel Nuytemans (Tree company) een lezing over het inzetten van digitale platformen om zo’n cultuur te ondersteunen en presenteerde Jakob Vandevoorde hoe zij vanuit Endeavour trajecten ontwerpen die organisaties moeten sterken in het zelf organiseren van participatieve trajecten. Locatie van deze leerdag was Borgloon.

23.05.2019 LEERDAG 4

Vandaag is het tijd voor synthese. We weten hoe we een collectief leertraject moeten opstarten, hoe we moeten omgaan met spanningen die we onderweg tegen komen en hoe we onze organisatie kunnen herschikken om meerdere trajecten tegelijkertijd te lopen. Onder leiding van Annette Kuhk (HumanArc) spelen we een participatiespel waarin de spelers drie ruimtelijke projecten tot een goed einde moeten brengen. De leerdag had plaats in het kasteel van Bokrijk.

lees meer

Participatie Studio Vlaams-Brabant

Participatie Studio Antwerpen

Participatiestudio Oost-Vlaanderen

Participatie Studio West-Vlaanderen

Terugkomdag