Participatie Studio West-Vlaanderen

22.01.2020 Intakegesprek

We beginnen het vijfde leertraject in het Provinciehuis in Brugge. De gemeente Kortrijk vertelt hoe een bewonersgroep een participatietraject opstart rond de ontwikkeling van de voormalig Vetex site. Harelbeke schetst de participatieve voorgeschiedenis van het RUP Sportsite in Bavikhove. De Provincie geeft een toelichting over de opmaak van een RUP voor de militaire basis Koksijde. En de gemeente Oostkamp vertelt hoe ze met bewoners van de wijk Kroonhove nadachten over verdichting en over een andere invulling van het publieke domein van hun wijk. De Participatie Studio – West Vlaanderen is financieel ondersteund door het Departement Omgeving en de Provincie West Vlaanderen.

02.03.2020 Leerdag 1

Omdat participatie een erg breed begrip is, beginnen we de eerste leerdag met het definiëren van dit begrip, eerst in groep, en dan vanuit de begeleiders: participatie als collectief leren. We eindigen de voormiddag met het aflijnen van participatietrajecten waaraan de deelnemers in de volgende leerdagen aan zullen werken. In de namiddag gaan we aan de slag met de eerste van drie basisvragen: ‘Hoe start ik een collectief leertraject?’ De leerdag ging door in Kortrijk.

11.06.2020 Leerdag 2

Nog wat onwennig, na 3 maanden opsluiting, komen we samen in Harelbeke. We beginnen met het ontwerpen van een participatieve activiteit met de hulp van workshopcanvassen. In de namiddag gaan we aan de slag met de tweede van drie basisvragen: “Hoe stuur ik een collectief leertraject?”. Deze vraag komt net op tijd omdat heel wat deelnemers ondertussen niet stilgezeten hebben en met nieuwe vragen zitten over hun lopende trajecten.

29.09.2020 Leerdag 3

Net voor de start van de tweede golf komen we samen in Oostkamp. We krijgen eerst een verhaal over verbindend communiceren en oefenen vervolgens in het ontwerpen van procesdiagramma’s. Tijdens de middag ervaren we de impact van het participatietraject in Kroonhove. In de namiddag gaan we aan de slag met de derde basisvraag: “Hoe sleutel ik aan de participatiecultuur van mijn organisatie om te kunnen blijven leren?”.

10.12.2020 Leerdag 3

De Studio West-Vlaanderen eindigde online. Eerst spraken we iedereen afzonderlijk: welke stappen heb je ondertussen gezet? Hielpen de oefeningen? Hoe zal je ze blijven toepassen in je dagelijkse werking? We eindigden samen en probeerden nog een laatste keer greep te krijgen op dat lastige begrip participatie..

lees meer

Participatie Studio Antwerpen

Participatie Studio Limburg

Participatie Studio Vlaams-Brabant

Participatiestudio Oost-Vlaanderen

Terugkomdag