nieuws
VRP afstudeerprijs

Afstudeerprijs 2014

VRP afstudeerprijs
Nov
2014

Op de Werelddag van de Stedenbouw (Vlaams Parlement, 7 november 2014) werden Rien Van de Wall en Marian Plas (beide VUB) bekroond met de VRP-Afstudeerprijs. Het werk van Rien bevat een streefbeeldstudie voor de Brusselse kleine ring die wordt ingebed in een bredere visie op de stadsontwikkeling /stedelijke mobiliteit. Het werk van Marian bevat een analyse van de Belgische kust die verder bouwt op onderzoek dat de voorbije jaren over onze kust werd gedaan.

‘De Brusselse kleine ring, conflictgebied tussen stad en auto. Zoektocht naar de toekomst van een stedelijke verkeerscollector’

De appreciatie van de jury voor het werk van Rien Van de Wall gaat uit naar de grondig gevoerde analyse en de wijze waarop de resultaten van die analyse werden vertaald in de visie en concepten van de streefbeeldstudie. De jury waardeert ook de gedurfde, innovatieve stellingen die de auteur daarbij uiteindelijk (na uitvoerige analyse) als uitgangspunt voor zijn streefbeeldstudie heeft genomen, en naar zijn ambitie om los van het verkeerskundige, maar (mede dankzij deze analyse) niet in strijd daarmee, hierin de ruimte centraal te stellen.

‘De Kustlijn als adaptieve grens, op zoek naar een ruimtelijke adaptatiestrategie’

In het werk van Marian Plas prees de jury vooral het genuanceerde en geïntegreerde beeld voor de kustlijn, en de concrete suggesties van de auteur om het imago van de streek te versterken – en daarbij ook rekening te houden met toekomstige zeespiegelstijgingen die zich bij gewijzigde klimatologische omstandigheden zullen voordoen. Ook de verdere concretisering van het ‘compartimenteringsprincipe’, dat zijn oorsprong vindt in het CcASPAR-onderzoeksproject, wordt door de jury gewaardeerd, net zoals de keuze om niet de oost-west-oriëntatie van de kustlijn als uitgangspunt te hanteren in de visievorming, maar wel de noord-zuid-georiënteerde ondergrond als belangrijke drager voor de ruimtelijke ontwikkelingen te beschouwen.

De Afstudeerprijs werd uitgereikt door secretaris-generaal van het departement Ruimte Vlaanderen Peter Cabus. De deelnemers ontvangen elk € 600 aan reischeques en mogen een artikel publiceren in het VRP-tijdschrift Ruimte.

Lees het volledige juryverslag
Overzicht van alle deelnemers van de editie 2014

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

Dank je! Uw inzending is ontvangen!
Oeps! Er is iets misgegaan bij het verzenden van het formulier.