nieuws
openruimtebeker

Winnaars september 2023

Onthardingsbeker: BLES & Springzaad

openruimtebeker
Sep
2023
Eenmalig toverde de Openruimtebeker zich om tot Onthardingsbeker. Het is u wellicht niet ontgaan, de ontharding van speelplaatsen verspreidt zich in een rap tempo door heel Vlaanderen. Van Kortrijk tot Genk, overal verschijnen positieve berichten in de media over initiatieven van scholen om ook hun leerlingen van een groenere, uitdagendere en leerzamere speelplaats te voorzien. Deze Openruimtebeker is een ode aan al wie zich inzette voor de ontharding van de speelplaats op hun school.

De vele initiatieven rond de ontharding van speelplaatsen en schoolpleinen verdienen volgens de jury een pluim, want:

1.        Ontharding vormt een meerwaarde voor verschillende openruimtefuncties (water, biodiversiteit, …) die vaak in grote openruimtegebieden spelen, maar die we ook keihard nodig hebben in bebouwde omgevingen.  Daar kunnen ze evenwel hitte-effecten en dergelijke tegengaan.

2.       De ontharding van speelplaatsen is belangrijk voor het welzijn van de toekomstige generaties en een zeer goede manier om ook ouders, leerkrachten en buurtbewoners te sensibiliseren.

We reiken de beker uit aan BLES en Springzaad, twee organisaties die de ontharding van speelplaatsen in gang hebben gezet. Ze begeleiden scholen en zorgen ervoor dat ontharding zich als een olievlek uitbreidt. BLES heeft met de ontharding van de speelplaats van Sint-Paulus in Kortrijk een schoolvoorbeeld gerealiseerd van speelplaatsontharding en bewijst zich als katalysator van de beweging. Springzaad werkt al jaren actief aan de vergroening van speelomgevingen voor kinderen en jongeren en is in die zin pionier in het veld. Als open netwerk van organisaties die meer ruimte willen scheppen voor natuur, kinderen en jongeren verdienen zij ook de erkenning. Alle lof, BLES en Springzaad!

Deze eenmalige variant van de Openruimtebeker werd uitgereikt in samenwerking met Departement Omgeving en Breekijzer vzw. We zetten de winnaars in de bloemetjes tijdens het Onthardingsforum van datzelfde departement.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).