Ruimte > Ruimte 19

Ruimte 19

September 2013
content goes here

artikels

 • sneak peek | lees het volledige artikel

  Voor wie wordt hier eigenlijk ontworpen?

  Auteur: Bram Van Wesemael (01-09-2013) | Als buurtbewoners pas over een definitief ontwerp hun zeg mogen doen, is het eigenlijk al te laat. Dat moet eerder in het ontwerpproces gebeuren. Maar wanneer dan wel? Landschapsarchitect en ruimtelijk planner Bram Van Wesemael zocht het uit in de Gentse Macharius-wijk.

  lees meer
 • Bergingssite voor radioactief afval wordt landschapspark

  Auteurs: Evelyn Hooft, Katelijne Norga en Liesbeth Voets (01-09-2013) | In Dessel in de Antwerpse Kempen wordt de bouw van een oppervlaktebergingsinstallatie voor radioactief afval voorbereid. Al het Belgische categorie A-afval – het laag- en middelactief kortlevend afval – zal hier een veilige eindbestemming krijgen. De bescherming van mens en omgeving en de technische performantie zijn tot in de kleinste details bestudeerd. Maar ook de look van de bergingssite is specialistenwerk.

  lees meer
 • Het Masterplan Lillo

  Auteur: David Verhoestraete (01-09-2013) | In 2009 schreef de stad Antwerpen een wedstrijd uit voor de opmaak van een masterplan voor Lillo. De directe aanleiding van de wedstrijd was de geplande verhoging van de rivierdijk langs de Schelde in het kader van de Sigmawerken. De dijkwerken zouden een ingrijpend effect hebben op het functioneren van Lillo omdat de karakteristieke kwaliteiten van het dorp, zoals de kleinschaligheid, de visuele relatie met de Schelde en de aanwezigheid van een getijdenhaven, dreigden te verdwijnen. De wedstrijd werd gewonnen door het ontwerpbureau CLUSTER i.s.m. Grontmij. De ontwerpers dienden een plan in dat een zware ruimtelijke uitdaging – de vereiste dijkwerken – wist om te buigen tot een situatie met nieuwe troeven voor het historische garnizoensplaatsje. Het leverde hen niet alleen de provinciale architectuurprijs van Antwerpen 2010 op, in 2012 werd hun ontwerp ook bedacht met een bijzondere vermelding in het kader van de 'European Urban and Regional Planning Award'.

  lees meer
 • IBA Parkstad - under construction

  Auteur: Bart Bomas (01-09-2013) | Het is tijd voor een fundamentele verandering in de Nederlandse planningscultuur. Demografische ontwikkelingen, economische conjunctuur, toenemende internationalisering en een andere kijk op de verhouding overheid–samenleving vragen om een nieuwe aanpak. Zo’n aanpak is de in Duitsland ontwikkelde IBA (Internationale Bau Ausstellung).

  lees meer
 • Kan een RUP strategisch zijn

  Auteur: Marjolijn Claeys (01-09-2013) | ‘Kan een Ruimtelijk Uitvoeringsplan strategisch zijn?’ Dat was de centrale vraag in het onderzoek dat Marjolijn Claeys voerde naar de rol die het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) zou kunnen spelen in een meer strategische en op realisatie gerichte planning. Deze zoektocht kaderde binnen het debat over het Groenboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen en de ambitie die daarin is verwoord. Door haar onderzoek naar het RUP kwam Claeys tot de conclusie dat het een illusie is te denken dat het RUP, zoals we dat vandaag kennen, een echt strategisch instrument kan worden.

  lees meer
 • Klimaatateliers als instrument voor ruimtelijk beleid

  Auteurs: Kirsten Bomans, Ingrid Coninx, Marten Dugernier en Jan Zaman (01-09-2013) | Klimaatverandering zal ook in Vlaanderen de samenleving voor grote problemen stellen. Maar hoe komen we tot een klimaatbestendig Vlaanderen? Ruimtelijke ordening en ruimtegebruik kunnen daarin een cruciale rol spelen. In 2011 schreef het toenmalig Departement RWO (Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed, het huidige Ruimte Vlaanderen) een studieopdracht uit om mogelijke strategieën uit te werken voor een ruimtelijk beleid dat bijdraagt tot een klimaatbestendig Vlaanderen.

  lees meer
 • Stad Limburg - baanbreker in de ruimtelijke ontwikkeling van Vlaanderen

  Auteur: Gideon Boie (01-09-2013) | De aangekondigde sluiting van Ford Genk is in Limburg hard aangekomen. Toch hoeft dat niet te betekenen dat de provincie op een catastrofe afstevent. Je kunt het ook positief bekijken: de ontmanteling van het industriële complex dwingt de Limburgers nieuwe antwoorden te formuleren op ruimtelijke vraagstukken. Architectuurwijzer neemt met Atelier Limburg Europa de proef op de som.

  lees meer