Ruimte > Ruimte 20

Ruimte 20

December 2013

Het Westhoekfront 1914/2014

2014. De Eerste Wereldoorlog en zijn gevolgen komen op allerhande manieren weer tot leven. Het focuspunt van deze honderdste ‘verjaardag’ ligt in Zuid-West-Vlaanderen. Tussen alle historiografieën door maakt Ruimte een röntgenfoto van het Westhoeklandschap.

artikels

 • sneak peek | lees het volledige artikel

  Hoe houd je geschiedenis levend

  Auteurs: Tompy Hoedelmans en Luc Wallays (01-12-2013) | In opdracht van de provincie West-Vlaanderen realiseert het ontwerpbureau OMGEVING voor vier waardevolle locaties – Kemmelberg, Pool of Peace, The Bluff/Palingbeek – ontwerpen die de Eerste Wereldoorlog zichtbaar en voelbaar maken in het landschap.

  lees meer
 • Beeld van een vrijheid

  Auteurs: Eva Heuts en Peter Vermeulen (01-12-2013) | Vlaanderen zit in de greep van de ‘appartementisering’. Bij het vallen van deze term steekt onvermijdelijk ook de vraag naar het karakter en de identiteit van dorps- en stadskernen de kop op. Hoe ga je als stedenbouwkundige hiermee om? Ontwerpbureau Stramien werkte voor de steden Ronse en Hoogstraten een studie uit rond dit thema. Uiteindelijk kwam er een scenario voor ruimtelijke kwaliteit uit de bus waarmee elke Vlaamse gemeente aan de slag kan.

  lees meer
 • De zorg voor littekens

  Auteur: Koen Himpe (01-12-2013) | Toen de kanonnen in 1918 uiteindelijk zwegen, was een groot deel van de Westhoek veranderd in een maanlandschap. Ook na een periode van driftige wederopbouw liet de wereldbrand een reeks littekens achter in dit landschap. Maar ook littekens vervagen. Hoe gingen we in de voorbije eeuw om met deze traumatische getuigenissen? En wat deed – én doet – de overheid voor het behoud van ons oorlogserfgoed? Erfgoedonderzoeker Koen Himpe geeft een overzicht van het erfgoedbeleid rond WO 1-relicten in Vlaanderen.

  lees meer
 • Georges Allaert neemt afscheid van de Universiteit Gent

  Auteur: Hans Leinfelder (01-12-2013) | Op 30 september 2013 ging aan de Gentse universiteit professor Georges Allaert met emeritaat. Op zijn afscheidsseminarie werd hij geprezen als de laatste van een generatie academici die de Vlaamse ruimtelijke ordening, vanaf de opmaak van de eerste gewestplannen in de jaren 1960-1970, mee heeft vormgegeven.

  lees meer
 • Het belang van vrije vogels en rode apen in Antwerpen en Londen

  Auteur: Koen Raeymaekers (01-12-2013) | In oktober 2013 organiseerde de VRP in samenwerking met de stad Antwerpen in het FelixArchief een publieke studienamiddag over ontwerpend onderzoek. Stadsbouwmeester Kristiaan Borret, het Team Ontwerpend Onderzoek, Ruimte Vlaanderen en MAAT Ontwerpers illustreerden aan de hand van recente voorbeelden hoe ontwerpend onderzoek in de praktijk werkt. Hoogtepunt was een ‘meeting of two minds’: het gesprek tussen de Antwerpse stadsbouwmeester en diens Londense evenknie, architect, stedenbouwkundige en entrepeneur Mark Brearley.

  lees meer
 • Het landschap als laatste getuige

  Auteur: Stijn Vanderheiden (01-12-2013) | Na de 75-jarige herdenking van WO I ontvielen ons al de laatste oorlogsveteranen en bleven als ooggetuigen alleen nog de kinderen van ‘de Groote Oorlog’ over. Nu, net voor de centenaire, zijn ook zij verdwenen. Wat blijft zijn de witte gedenkstenen op de begraafplaatsen, de monumenten in vele dorpen en steden, de Menenpoort in Ieper, de grote en kleine musea. In 2006 schreef onder meer Piet Chielens het boek ‘De laatste getuige. Het landschap van Wereldoorlog I in Vlaanderen’. Het besef groeide immers dat alleen stille getuigen zoals begraafplaatsen, gedenkstenen, mijnkraters, bunkers en … het landschap nog een beeld konden geven van deze gruwelijke episode in de recente geschiedenis.

  lees meer
 • Labo XX

  Auteurs: Kristiaan Borret en Isabelle Verhaert (01-12-2013) | De Antwerpse bevolking groeit. In november 2011 rondde Antwerpen de kaap van 500.000 inwoners – en de bevolkingsgroei blijft versnellen. De studiedienst van de stad verwacht dat er tegen 2030 ongeveer 100.000 inwoners bijkomen. Maar waar moeten al die toekomstige stedelingen naartoe? Het centrum en de 19de-eeuwse gordel van Antwerpen hebben immers zo goed als hun saturatiepunt bereikt. Daarom lanceerde de Antwerpse Stadsbouwmeester LaboXX – een verdichtings- en stadsvernieuwingsonderzoek, dat moet leiden tot duurzame en creatieve antwoorden op deze prangende vraag.

  lees meer
 • Onder één kap: kangoeroewonen in de jaren 60 en 70

  Auteur: Els De Vos (01-12-2013) | Stijgende bevolkingscijfers, een problematische ruimteversnippering, nood aan verdichting in onze woonomgevingen, naoorlogse eengezinswoningen die stilaan aan het ‘empty nest’ syndroom beginnen te lijden – allemaal redenen die van het kangoeroewonen opnieuw een hot topic maken. Els De Vos dook in de archieven en legde de roots van deze woonvorm bloot. Ze geeft vanuit haar onderzoek tevens een paar bedenkingen mee voor de ‘kangoeroes’ van de toekomst.

  lees meer
 • Van Zonnebeke tot Passendale

  Auteur: Elke Durnez (01-12-2013) | Sinds de Eerste Wereldoorlog er zo’n honderd jaar geleden tot een einde kwam, ondergingen het landschap en de ruimte in de Westhoek grote en soms ingrijpende transformaties. De oorlog had blijvende littekens achtergelaten,maar ook nieuwe technologieën en ruimtelijke ontwikkelingen veranderden de omgeving drastisch. Veel erfgoed van de Eerste Wereldoorlog werd door de jaren heen bedreigd of verdween zelfs helemaal van de kaart. De masterproef die in dit artikel besproken wordt, onderzocht de mogelijkheden om dat erfgoed op een andere manier te beschermen dan met de klassieke beschermingsmethodes die in Vlaanderen gangbaar zijn. Zonnebeke diende daarbij als casestudy.

  lees meer