Ruimte > Ruimte 30

Ruimte 30

Juni 2016
content goes here

artikels

 • sneak peek | lees het volledige artikel

  Het kapitaal van de leegte

  Auteurs: Guy Vloebergh en Koen Raeymaekers (01-06-2016) | Toerisme en Limburg worden vaak in één adem genoemd. Groen en Limburg evengoed. Maar hoe ‘groen’ – lees: duurzaam – is dat toerisme in Limburg? De uitgelezen plek om hier een antwoord op te krijgen, is de parel aan de Vlaamse toeristische kroon: het Nationaal Park Hoge Kempen. Daar vecht projectleider<br /> Johan Van Den Bosch sinds 2006 met volle overtuiging, binnen de schoot van de vzw Regionaal Landschap Kempen en Maasland, voor ‘zijn’ park.

  lees meer
 • Boterhammen aan de Kanaalkant

  Auteur: Tahnee Van Steenbrugge (01-06-2016) | Langs het Albertkanaal in Merksem, Deurne, Schoten en Wijnegem ligt het tweede grootste bedrijventerrein van de provincie Antwerpen, maar het is ook een buurt waar heel wat mensen wonen. De combinatie van werken en wonen maakt dat fiets-, auto- en vrachtverkeer er de weg delen, met ingewikkelde verkeerssituaties tot gevolg. Daarom heeft de provincie Antwerpen een gebiedsgericht toekomstplan uitgestippeld voor een leefbare en vlot bereikbare Kanaalkant.

  lees meer
 • De kustlijn als adaptieve grens

  Auteur: Marjan Plas (01-06-2016) | In 2014 was Marian Plas een van de twee laureaten die met een VRP-Afstudeerprijs werden bedacht, voor haar eindwerk ‘De Kustlijn als adaptieve grens, op zoek naar een ruimtelijke adaptatiestrategie’. In haar onderzoek vertrekt Plas vanuit de vele ruimtelijke uitdagingen die onze kust o.a. omwille van de klimaatverandering te wachten staan, om een vindingrijke en toch gefundeerde toekomstvisie voor de Middenkust naar voor te schuiven. Plas werkt hierbij verder op principes die ook al bij het bekende CcASPAR1-onderzoeksproject naar boven kwamen. De jury prees de auteur voor het ‘genuanceerde en geïntegreerde beeld’ dat in haar werk wordt opgehangen.

  lees meer
 • De polders van Kruibeke

  Auteurs: Stefaan Nollet en Tina Stroobandt (01-06-2016) | Ze behoren weliswaar nog niet tot de topattracties van het Belgische natuurtoerisme, maar de Polders van Kruibeke – een prachtig natuurgebied van maar liefst 650 hectare – barsten van potentieel. Het ontstaan van ‘GOG KBR’ – zoals het gecontroleerd overstromingsgebied Kruibeke-Bazel-Rupelmonde oorspronkelijk werd gedoopt – verliep echter niet zonder slag of stoot, zoals blijkt uit het volgende relaas.

  lees meer
 • De Scheldevallei. Groen-blauwe ader voor toerisme en natuur

  Auteur: Tom Wezenbeek (01-06-2016) | Vlaanderen verstedelijkt aan een hoog tempo. De Vlaamse Ruit tussen de steden Gent, Antwerpen, Leuven en Brussel slibt geleidelijk aan dicht. Prominent aanwezig binnen die Vlaamse Ruit is de Scheldevallei. Die heeft veel meer te bieden dan je vandaag vermoedt. Met als uitschieter internationaal vermaarde natuur langs de slagader van Vlaanderen. Binnen het strategische project Schelde Sterk Merk stellen 28 partners alles in het werk om de intrinsieke kwaliteiten van de streek maximaal te ontwikkelen en te benutten, ook op vlak van toerisme.

  lees meer
 • Een selectieve liefde

  Auteur: Janine Meijer (01-06-2016) | Steden hebben toeristen nodig, omdat ze geld in het laatje brengen. En toeristen houden van onze oude Vlaamse steden met hun prachtige gebouwen, interessante musea, modewinkels en heerlijke restaurants. Toch worden steden steeds kieskeuriger: ‘We moeten onze stad beschermen tegen toeristen.’

  lees meer
 • Geothermie als ruimtelijk sturend principe

  Auteur: Luc Vander Elst (01-06-2016) | Als Vlaanderen tegen 2050 de uitstoot van broeikasgassen met 80 procent wil doen dalen ten opzichte van 1990, dan moet het dringend werk maken van alternatieve, ‘schone’ energiebronnen. Diepe geothermie zou voor de Kempen een valabel en duurzaam alternatief kunnen bieden. Die nieuwe energiebron is zelf weinig zichtbaar, maar heeft wel een structurerende impact op de ruimte erboven. In het kader van LABO RUIMTE bracht het Atelier Diepe Geothermie een en ander in kaart aan de hand van ontwerpend onderzoek.

  lees meer
 • Holland City

  Auteur: Jos Vranken (01-06-2016) | Toerisme zorgt af en toe voor een aanzienlijke druk op de ruimte. Mondiale attracties als de stad Amsterdam kunnen daarover meepraten. Om te vermijden dat toeristen elkaar voor de voeten beginnen te lopen, is een strategie voor het beheer van die toeristenstromen nodig. In Nederland, waar de bezoekersaantallen en prognoses voor de toekomst almaar in stijgende lijn gaan, heeft het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ‘NBTC Holland Marketing’ zich over dit nijpende vraagstuk gebogen en een inspirerende visie terzake uitgewerkt.

  lees meer
 • Ruimte voor toerisme en recreatie

  Auteur: Thérèse Steenberghen (01-06-2016) | In de les ‘Ruimtelijke planning voor toerisme en recreatie’, in het schakelprogramma voor de Master in Toerisme, hoort bij het inleidende hoofdstuk ‘Ruimtelijke planning voor toerisme en recreatie: gisteren, vandaag en morgen’ een eenvoudige oefening, waardoor de evolutie in kaart wordt gebracht. De begrippen ‘toerisme’ en ‘recreatie’ worden opgezocht in opeenvolgende wetteksten en plannen van de ruimtelijke ordening in Vlaanderen. Daarnaast wordt ook gekeken naar de definitie van toerisme en recreatie in dezelfde periode, en naar het landgebruik dat ermee gepaard gaat. Daardoor wordt duidelijk dat niet alleen de ruimtelijke ordening evolueerde; ook wat wij vandaag toerisme en recreatie noemen, heeft een andere invulling gekregen.

  lees meer
 • Streven naar een dolce far niente

  Auteurs: Chris De Smedt, Mia Lammens, Peter Vermeulen en Guy Vloebergh (01-06-2016) | De bekwaamheid om vrije tijd verstandig te gebruiken, is de eindbestemming van een beschaving’, aldus de Britse filosoof en Nobelprijswinnaar Bertrand Russell. Een omstreden gedachte, volgens sommigen, maar ze geeft wel aan dat vrije tijd in het algemeen – en, kort door de bocht, ook toerisme – meer is dan een commerciële opportuniteit. Bij gebiedsinrichting fungeren recreatie en toerisme dan ook steeds vaker als hefboom in de programma’s. Kwalitatieve publieke ruimte, doordacht aangelegde fiets- en wandelpaden en kwaliteitsvol ingerichte belevingszones bevorderen niet alleen het toerisme, ze bieden voordelen voor iedereen.

  lees meer
 • Welkom in Havenland

  Auteurs: Wim Debaene, Kurt Tuerlinckx en Peter Vermeulen (01-06-2016) | De grootste schepen ter wereld die af- en aanvaren, feeërieke installaties in de avondschemering, unieke natuur die zeldzame dieren en planten aantrekt, opmerkelijk historisch erfgoed zoals het Fort Liefkenshoek en het pittoreske Fort Lillo… Een bezoek aan het uitgestrekte Antwerpse havengebied is een onvergetelijke belevenis, maar nog veel te weinig mensen weten dat. Het ambitieuze ‘Onthaal- en recreatieproject Havenland’ moet daar verandering in brengen.

  lees meer