Ruimte > Ruimte 33

Ruimte 33

Maart 2017
content goes here

artikels

 • sneak peek | lees het volledige artikel

  PRIAK's. Een achterpoortje dat dicht moet

  Auteur: Christine Clits (01-03-2017) | 17 november 2016 werd een heuglijke dag voor Christine Clits. Zij won toen, met haar ‘Evaluatieonderzoek naar de ontwikkelingsmogelijkheden van woonuitbreidingsgebieden’, de VRP-Afstudeerprijs 2016. Haar onderzoek focuste daarbij op een instrument dat al voor heel wat jammerlijke ruimtelijke ontwikkelingen heeft gezorgd in Vlaanderen: het ‘principieel akkoord’ – ook gekend als ‘priak’.

  lees meer
 • 20 jaar structuurplanning

  Auteurs: Koen Grootaert, Ann Pisman, Sylvianne Van Butsele, Rik Van Colen, Françoise Vermeersch en Katleen Vermeiren (01-03-2017) | Het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) vormt sinds 1997 dé referentie van het ruimtelijk beleid. Twintig jaar later is het tijd voor reflectie op de intenties en de juridische evolutie van het instrument van structuurplanning. De structuurplannen hebben geleid tot heel wat planinitiatieven en realisaties op het terrein. Dat wordt verduidelijkt door een analyse van het aantal ruimtelijke uitvoeringsplannen en door in te zoomen op de eerste en de laatste structuurplannen. We analyseren in deze bijdrage de sterktes en zwaktes van structuurplanning en kijken tevens vooruit, richting toekomst.

  lees meer
 • 20 kaarsjes voor het ruimtelijk structuurplan

  Auteurs: Hans Leinfelder, Peter Renard en Koen Raeymaekers (01-03-2017) | Twintig jaar na de goedkeuring van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen blikt Ruimte terug op het ontstaan, de goedkeuring en de uitvoering van dat plan. Met zes betrokkenen, die zelf aan de totstandkoming hebben meegewerkt en de ruimtelijke ontwikkeling in Vlaanderen de voorbije twee decennia op de voet hebben gevolgd. Een rondetafelgesprek, met taart en 20 kaarsjes in het midden.

  lees meer
 • Land in richting

  Auteurs: Clenn Kustermans en Raf Nilis (01-03-2017) | Landinrichting is dé actiegerichte oplossing om de ruimtelijke ordening uit het slop te trekken, likkebaarden sommigen. Allemaal goed en wel, maar waar blijven de resultaten, vragen anderen. Zijn de hoop en het tikkeltje ongeduld terecht?

  lees meer
 • Op weg naar Utopia?

  Auteurs: Tom Coppens en Guy Vloebergh (01-03-2017) | Het doet een beetje denken aan de alcoholist die aankondigt morgen te zullen stoppen met drinken, en zich vervolgens met een knipoog nog eens laat inschenken: ‘Eentje om het af te leren, schol!’ Dat is ongeveer het gevoel dat we krijgen bij het lezen van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen: grote beloftes, maar in de dagelijkse praktijk geen enkele aanwijzing dat die beloften reëel zijn. Of om het met een beproefd gezegde samen te vatten: ‘de weg naar de hel ligt geplaveid met goede voornemens’.

  lees meer