Ruimte > Ruimte 52

Ruimte 52

Februari 2022

Vastgoed

Met dit themadossier willen we het water tussen professionals uit de vastgoedsector en ruimtelijk planners wat minder diep maken.

We zoeken raaklijnen op tussen vastgoedontwikkeling en ruimtelijke ordening, speurend naar tendensen die naar een duurzame, inclusieve toekomst kunnen leiden. Daarbij zijn we niet blind voor oude pijnpunten die maar niet opgelost raken.

Met verhalen over de toekomstige Antwerpse Ringparken, Gentse bouwblokrenovaties, de Woonzaak, de nieuwe Woonmaatschappij, innovatieve woonvormen, land value capture, en nog zoveel meer. Met als kers op de taart een openhartig gesprek tussen ruimtelijk planners en een paar grote vastgoedontwikkelaars. 

artikels

  • sneak peek | lees het volledige artikel

    Innovatieve woonvormen

    Auteur: Peggy Totté (1 februari 2022) | Innovatieve woonvormen zijn een veelgebruikt begrip bij zowel lokale besturen als architecten, projectontwikkelaars en bewoners. Doorgaans gaat het over woningtypes die afwijken van de klassieke vrijstaande woning, de rijwoning en het appartement. Na hun veldonderzoek naar het collectief wonen (2017-2019), verdiept de culturele architectuurorganisatie Architectuurwijzer zich vandaag in de ruimtelijke mogelijkheden van diverse innovatieve woningtypes, maar zijn zij ook kritisch aangaande het beheer en de betaalbaarheid ervan. De innovatie mag zich niet beperken tot een plattegrond, ze is ook nodig in het beheers- en eigenaarsmodel.

    lees meer