vrp logo
Activiteiten

Basiscursus Ruimtelijke Planning

Brussel — 7 maart

Hoe kunnen we de huidige ruimtelijke toestand vanuit de historiek van het ruimtelijk beleid begrijpen? En waar zitten mogelijke game changers? Wat is een RUP en hoe kan je dit instrument slim inzetten? Hoe kan een lokaal bestuur werken aan kwalitatieve verdichting en versterking van de open ruimte? Deze opleiding richt zich op al wie betrokken is bij ruimtelijk beleid zonder ruimtelijke achtergrond. In één dag nemen we je mee door het beleid, de instrumenten én de praktijk. Met Tom Coppens en Guy Vloebergh (UAntwerpen en auteurs van Met voorbedachte rade: De sluipmoord op de open ruimte), Els Terryn (Voorland) en Kristine Verachtert (Spatie).

9u30-11u - Tom Coppens: historiek en actualiteit van het ruimtelijk planningsbeleid

11u15-12u30 - Guy Vloebergh: uitvoeringsinstrumenten en juridische context

13u30-14u45 - Els Terryn: ruimtelijke instrumenten voor de versterking van de open ruimte

15u-16u30 - Kristien Verachtert: ruimtelijke instrumenten voor kernversterking

🗓 7 maart

📍Huis van het Nederlands

Philippe de Champagnestraat 23, 1000 Brussel

netwerk voor ruimtemakers

De VRP wil een breed draagvlak creëren voor een kwaliteitsvolle, duurzame ruimtelijke ordening. Daartoe organiseren we lezingen, debatten, labs, vormingsreeksen, evenementen, opleidingen en denktanks.

Beleidsadviezen

We kijken op een kritische manier naar beleidsvorming en formuleren constructieve adviezen. We willen graag actief bijdragen aan dat beleid: zo zetelde de VRP bijvoorbeeld in de Taskforce Bouwshift die een strategie en een roadmap uitwerkte met maatregelen in functie van een haalbare en betaalbare bouwshift.

Ontharding

Ontharding is een thema waarin een hoop ruimtegebonden urgenties samenkomen: o.a. klimaatadaptatie, hittebestrijding, waterbeheer, vrijwaring en vergroening van de open ruimte, herstel van de biodiversiteit. In deze editie gingen we op zoek naar baanbrekende praktijkvoorbeelden, zetten we ontnuchterende onderzoekscijfers over verharding op een rijtje en voelden we voortrekkers van het eerste uur aan de tand.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

Dank je! Uw inzending is ontvangen!
Oeps! Er is iets misgegaan bij het verzenden van het formulier.