activiteiten
de nieuwe ruimtemakers

Duolezingen. Start@VRP. Water!

De nieuwe ruimtemakers van Start@VRP organiseren dit najaar twee duolezingen rond het thema water, een prangend maar nog onderschat en onderbelicht onderwerp in de ruimtelijke planning. Ruimteplanners en ontwerpers maken vaak lokale keuzes voor verharding, infiltratie, waterbuffering … die verreikende gevolgen hebben voor de bredere omgeving. Start@VRP inviteerde daarom vier toppers die waterhuishouding op verschillende schaalniveaus zullen belichten. De lezingen richten zich in de eerste plaats naar studenten en starters, maar iedereen die wakker ligt van het thema is welkom.

6 november

Tijdens de eerste lezing op 6 november verdiept onderzoeker Prof. Dr. Jan Staes (UAntwerpen) zich in droogtestress. De slinkende grondwatervoorraden richten niet alleen economische schade aan, maar leiden ook tot een enorm verlies aan biodiversiteit. Jan Staes brengt alle infiltratiegebieden en landschapsdepressies van Vlaanderen in kaart en werkt aan een gebiedsgerichte strategie om waterhuishouding op regionaal niveau te herstellen. Veerle Cox vertelt hoe Intercommunale Leiedal met deze uitdagingen in praktijk omgaat in de Gaverbeekvisie. Leiedal faciliteerde dit samenwerkingsproject tussen waterloopbeheerders, gemeenten en provincies. Bij het project werden ook de vele geïnteresseerde burgers, jongeren en landbouwers betrokken. Ondertussen maakt de Gaverbeekvisie deel uit van het programma WaterLandSchap, en wordt de implementatie ervan voorbereid.

-> PRESENTATIE VEERLE COX

4 december

De stad Antwerpen heeft recent een Waterplan afgerond. Dit is een stadsbrede visie met integrale, praktijkgerichte korte- en langetermijnoplossingen die van Antwerpen opnieuw een watersensitieve stad moeten maken. Samuel Van de Vijver zal het plan toelichten en kaderen binnen de klimaatverandering en bijhorende waterproblematieken. Het Waterplan werd mede geschreven door Florian Boer van De Urbanisten (Nl). Florian zal aan de hand van eigen praktijkvoorbeelden illustreren hoe de tandem klimaatverandering-water concreet kan worden aangepakt.

Praktisch

Gratis voor studenten (graag studentenkaart meenemen!). € 10: niet-studenten (ter plekke te betalen)
Inschrijven is verplicht via het formulier hieronder. Als je verhinderd bent, zouden we het op prijs stellen als je iets laat weten via 03 201 59 00 of info@vrp.be

Start@VRP is een groep jonge ruimtelijk planners die studenten en starters in het vakgebied een opstap wil bieden naar het lerend netwerk van de VRP. 

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).