activiteiten

(A)ménage-à-trois

Rondleiding over het thema van de woonomgeving in de Leopoldswijk

Territoria kennen geen fysieke grenzen. Om de harmonie te bewaren en bewaken is het belangrijk de dialoog aan te gaan met professionals van over die juridische grens. Daarom organiseren For Urban Passion (FUP) en VRP de vierde editie van "(A)ménage-à-trois", om nogmaals Vlaamse, Waalse en Brusselse planners en stedenbouwkundigen de gelegenheid te geven operationele stedenbouwkundige praktijken te observeren, begrijpen en uit te wisselen en gemeenschappelijke kwesties te bespreken.

Terwijl de meeste Europese steden strategieën hebben ontwikkeld om tekortkomingen op het gebied van de woonomgeving aan te pakken, heeft Luik zijn strategie recenter ontwikkeld (aangenomen in 2013). De aanpak is uitgebreider en combineert huisvesting, mobiliteit, groene ruimten, enz. In overeenstemming met het Stadsproject 2025 en zijn strategische doelstellingen werkt het Luikse Collège samen met alle belanghebbenden (privé en publiek) aan een gedeelde visie op de Stad van Morgen.

Welke realisaties en projecten stimuleren de woningbouw in Luik in het algemeen en in de Leopoldwijk in het bijzonder?  

Na een korte inleiding worden een tiental voorbeelden van de reconstructie van de bovenstad bezocht zoals aangegeven op onderstaande kaart.

Daarna bezoeken we de tentoonstelling 'Vivre Liège Demain', gewijd aan het Ontwikkelingsschema van de stad Luik (Chiroux, rue des Croisiers). Om 14u kan u vervolgens deelnemen aan het Forum van For Urban Passion : Habiter demain (Het wonen van de toekomst). Daar bespreekt Helga Fassbinder (oprichter van het Biotope City netwerk, U Amsterdam/Wenen) hoe Amsterdam, Zürich en Luik werken aan het wonen van de toekomst. Vervolgens kunt u kiezen tussen drie workshops:

  • Hoe kan de financiële toegang tot huisvesting worden vergemakkelijkt? Met Magali Verdonck, Benoit Wanzoul, Jean-Christophe Peterkenne, Hugo Périlleux Sanchez, Vincent Gérin en anderen.
  • Hoe moeten we onze huizen ontwerpen, bouwen en renoveren in het licht van klimaat- en maatschappelijke veranderingen? Met Bojan Schnabl, Hugues Kempeneers, Guillaume Herr-Zekanowski, Lionel Delatte, Léo van Broeck en anderen.
  • Hoe kunnen we nieuwe leefgewoonten integreren? Met Dominique Boudet, Pierre Blondel, Ikoab, Yves Hanin en anderen.

Tot wie richt het zich? 

De woonaangelegenheid is een belangrijk aandachtspunt voor spelers in zowel de private als de publieke sector. De torenhoge prijzen, de schaarste op de markt en ongeschikte gebouwen zijn allemaal interpellerende kwesties. Stedenbouwkundigen, sociologen, economen, milieudeskundigen, juristen, ontwikkelaars en vele andere spelers in de vastgoedsector, evenals overheidsfunctionarissen op lokaal, regionaal en federaal niveau. Kom en bespreek de elders geïmplementeerde oplossingen en mogelijkheden die nieuwe praktijken bieden.

10.15 - 12.15: Start rondleiding. Vertrek vanuit Cité Miroir.

12.15 - 13.15: Bezoek van de tentoonstelling  'Vivre Liège Demain', gewijd aan het Ontwikkelingsschema van de stad Luik (Chiroux, rue des Croisiers).

14.00: Forum van For Urban Passion: Habiter demain (Het wonen van de toekomst)

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).