activiteiten

(A)ménage à trois.

Op 8 oktober nodigen onze Franstalige zusterorganisatie For Urban Passion (FUP) en perspective.brussels u van harte uit voor een nieuw uitwisselingsmoment in de reeks ‘(A)ménage à Trois’. De dag zal volledig in het teken staan van ontwikkelingen in de Brusselse Noordwijk en de site Tour & Taxis.

Sinds juni 2007 geldt in het Brussels Gewest de passiefnorm voor alle nieuwbouw. Sinds 2016 werkt het Brussels Gewest aan circulariteit met de oprichting van het ‘Gewestelijk Programma Circulaire Economie’ (GPCE). De meest zichtbare initiatieven zijn de oprichting van een speciale eenheid bij Leefmilieu Brussel en een academische leerstoel (ULB-VUB) die toezicht houden op enkele proefprojecten en de voorwaarden bestuderen voor dit nieuwe type gebouw. Het initiatief is jong. In dit stadium zijn er dan ook nog geen voorschriften. 

De Noordwijk maakt een vernieuwingsfase door omdat het erfpacht van enkele grote gebouwen verstreken is. Op de site Tour & Taxis worden nieuwe bestemmingen bedacht voor industrieel erfgoed die als voorbeeld kunnen dienen. De eerste grote projecten die deze aanpak hebben gevolgd zijn o.a. ZIN, Victoria Regina, Caserne Héliport en Gare Maritime. Hoewel niet elk project noodzakelijkerwijs een succes is, valt van elk concreet project wel iets te leren. Geleidelijk aan is het dan ook mogelijk om de obstakels, trajecten en werkmethoden te identificeren…

De projecten die we bezoeken tijdens dit uitwisselingsmoment illustreren hoe circulariteit geïntegreerd wordt in de breedste waaier van doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling. In het Brussel van vandaag betekent dit in de eerste plaats handhaven wat er bestaat. Radicaal en toch eenvoudig. Foto Byrrh-gebouw: copyright be-here.be

PROGRAMMA

VOORMIDDAG

09.30 | Onthaal grote hal Noordstation 
09.45 | Bezoek Noordwijk en de dynamiek ervan: Bolivarvoorplein, Maximiliaanpark, ZIN-projecten, Akenkaai met toelichting Kanaalplan & de Canal Wharf-projecten, de Suzan Daniel-brug en het Béco park. Voorgesteld door Pierre Lemaire (FUP)
10.30 | Hoofdzetel Haven van Brussel: de uitdagingen van circulariteit in Brussel door Caroline Henrotay (Leefmilieu Brussel) en Alexandre Ferrao-Santos (perspective.brussels)
11.45 | Rondleiding op de site Tour & Taxis en het Koninklijk Pakhuis door Pierre Lemaire (FUP)
12.20 | Presentatie Gare Maritimeproject door Peter Seynaeve (Omgeving cvba)
13.00 | Lunch op het terrein van de voormalige douane

NAMIDDAG

13.45 | Hôtel de la Poste: verwelkoming en voorstelling van het vastgoedproject Tour & Taxis door Kris Verhellen (Extensa Group)
14.30 Begeleide wandeling in het T&T Park en de Parkway, door Pierre Molter en Philippe de Staercke (Leefmilieu Brussel) + Doortocht langs het Byrrh-gebouw – Be Here (foto)
15.50 Rondleiding Tivoli GreenCity en het Greenbizz-centrum
17.00 Afsluiting in Greenbizz: conclusie + vraag & antwoord
17.45 Einde

PRAKTISCH

Deelname: € 20 (leden VRP en FUP) | € 30 (niet-leden). Lunch inbegrepen
Inschrijven: info@urbanistes.be

(A)ménage à trois is een initiatief van de VRP en For Urban Passion

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

Dank je! Uw inzending is ontvangen!
Oeps! Er is iets misgegaan bij het verzenden van het formulier.