activiteiten

Call for projects! De Grote Verbouwing.

De Grote Verbouwing roept ontwerpers, opdrachtgevers en maatschappelijke actoren op om maquettes, plannen, impressies, foto’s of video’s in te zenden van architectuurprojecten die nu al de kiemen in zich dragen van een duurzame en inclusieve toekomst. We zijn op zoek naar pionierende ontwerpers en opdrachtgevers die de eerste versies realiseren van projecten zoals voedselparken, energiewijken of materialendorpen. Deze stellen de gevestigde maatschappelijke orde in vraag. Ze zijn een voorafbeelding van wat op veel meer plekken zou kunnen en moeten gebeuren.

Daarmee beantwoorden deze ontwerpers en hun projecten aan een hedendaags vraagstuk binnen de architectuurpraktijk. Want die staat in een spreidstand. Enerzijds loopt ze in binnen- en buitenland in de kijker met haar voorbeeldig opdrachtgeverschap, scherpe architectuurkritiek en innovatief ontwerp. Anderzijds is de manier waarop we blijven bouwen, ruimte innemen, verharden en materialen en energie gebruiken in strijd met de ambitieuze klimaat-, circulariteits- en solidariteitsdoelen die we ons als maatschappij hebben gesteld. We staan midden in een paradigmashift. De ontwerpkracht die we in huis hebben heroriënteert zich op het laten landen van zeer abstracte transitieopgaven in onze alledaagse leefomgeving. Tenminste, als we er de kaders, samenwerkingen en typologiën voor ontwikkelen!

Als cultureel innovatiehuis voor transformatie brengt Architecture Workroom Brussels deze concrete projecten samen in een tentoonstelling. Daarmee bouwt ze verder op de agenda van ‘Toekomstplekken’ die de multidisciplinaire coalitie achter De Grote Verbouwing opmaakte. De tentoonstelling opent in juni 2022 en is tegelijkertijd een onderzoeksruimte. Dankzij een rijk programma van lezingen, debatten en workshops delen we kennis en expertise. Via geleide wandelingen koppelen we de grote principes aan échte gebouwen, straten en wijken. In deze culturele omgeving schrijven we gezamenlijk aan een nieuw narratief voor de architectuurpraktijk, gesitueerd binnen een bredere praktijk van verandering.

Lees de volledige oproep hier
Stuur je project(en) in via het invulformulier!

(c) Bob van Mol

Architecture Workroom Brussels

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).