activiteiten

[UITGESTELD] Duolezingen. Ruimte verbindt

OPGELET: DEZE ACTIVITEIT WORDT UITGESTELD NAAR EEN LATERE DATUM.

De Nieuwe Ruimtemakers brengen dit voorjaar het verbindende aspect van (publieke) ruimte onder de aandacht. Een verbindende plek is een plek waar diverse groepen mensen zichzelf mogen en kunnen zijn en die tegelijk de mogelijkheid (en de uitdaging) biedt om met anderen, andere groepen en gemeenschappen in contact te treden. Verbindende ruimten versterken met andere woorden de samenleving.

Maar hoe werkt ruimte als vehikel tot verbinding? Hoe kan een ontwerp de juiste balans vinden tussen een veilige en een uitdagende ruimte? De geschiedenis en morfologie van de omgeving en de sociaaleconomische realiteit van omwonenden zijn factoren die bepalend zijn voor de mate waarin een plek al dan niet verbindend werkt.

Op welke manier kunnen we tegengewicht bieden aan die grote bepalende factoren? Hoe kunnen we erop ingrijpen als we meer verbinding willen creëren? Welke elementen op microvlak kunnen uitkomst bieden? Is het voldoende een fijne inrichting te hebben? Is een strak programma nodig? Of net niet?

Vier sprekers vertellen hoe zij dit vanuit hun praktijk aanpakken. Ze zoomen in op belangrijke details en leerpunten en op de uitdagingen die ze ondervinden bij het werken aan verbindende ruimten.

30 maart | Voeding als vehikel om verbinding te creëren

Anton Vandenbroucke (Fundament, Antwerpen) & Isolde Vandemoortele (Loodstuin en stadsakker Tienen, SAAMO Vlaams-Brabant).

27 april | Mensen samenbrengen via kunst en creativiteit

Projecten: Babelbühne (Antwerpen) met Sara Dandois (Rooftoptigers) en De Koer (Gent). Met Wiebe Moerman & Max Pairon.

(Beeld copyright: Rooftoptigers)

Praktisch

Atelier Bouwmeester | Ravensteingalerij 54-59 | 1000 Brussel
Gratis voor studenten. Niet-studenten betalen € 10.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

M A I L E R L I T E