activiteiten

Endeavour academy

Plannen en ontwerpen in dialoog

Kom je tijdens ruimtelijke plan-, ontwerp- en veranderingsprocessen regelmatig in aanraking met participatie en co-creatie, maar mis je een duidelijke basis om op verder te werken? Schrijf je in voor een vijfdelige lessenreeks die je meeneemt in het wat, waarom en hoe van participatieve planprocessen!

— Voor wie?

De Endeavour Academy richt zich op iedereen die professioneel betrokken is bij ruimtelijke projecten. De deelnemersgroep vormt een mix van ontwerpers, onderzoekers, ambtenaren, sociaal werkers, studenten, ... Kortom: iedereen die steeds vaker in aanraking komt met participatie, co-creatie en burgerbetrokkenheid en daarbij nood heeft aan meer houvast.

— Wat zal je leren?

We kunnen het belang van participatie en co-creatie niet meer wegdenken bij ruimtelijke projecten en transformatie opgaves. Vaak is het echter onduidelijk welke doelen ermee beoogd worden of hoe diverse methoden en instrumenten kunnen ingezet worden om verschillende actoren te bereiken. In deze lessenreeks leert Endeavour je participatie inzetten om meer impact te creëren en in dialoog te verkennen waar kansen liggen voor het creëren van sociale en maatschappelijke meerwaarde.

Je leert waarom participatie belangrijk is, welke verschillende vormen participatie kan aannemen, hoe een participatief proces te ontwerpen en op te zetten, welke methodieken mogelijk zijn, hoe je deze kan inzetten tot hoe je een workshop online of offline faciliteert en modereert.

Doorheen de reeks werk je op een case die je zelf aandraagt en is er ruimte voor uitwisseling van kennis, ideeën en vragen met andere deelnemers uit het werkveld. Zo krijg je een stevige basis van tools die je kan inzetten bij het vormgeven en begeleiden van innovatieve participatieprocessen bij ruimtelijke projecten.

— Onderwerpen

1. Wat houdt participatie in en waarom is het belangrijk?

2. Hoe zet je een participatief proces op?

3. Hoe geef je een workshopmoment vorm?

4. Hoe pas je een workshopformat toe?

5. Hoe kun je een gesprek faciliteren en modereren?

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).