activiteiten

Expo Hasselt Hertekend

een stad in evolutie sinds 1839

Tot midden 19de eeuw kenmerkt Hasselt zich als een middeleeuws stadje met kerken, kloosters, jeneverstokerijen en burgerwoningen binnen de omwalling. De erkenning als provinciale hoofdstad in 1839, de afbraak van de stadsomwalling en de aanleg van een boulevard, een spoorlijn en een kanaal zorgen voor een keerpunt in de geschiedenis. Vanaf het midden van de 19de eeuw wordt Hasselt in diverse fases ‘hertekend’ tot de stad die we vandaag kennen.

Aan de hand van nieuwe tekeningen, foto’s en archiefmateriaal toont de expo hoe de stad verandert doorheen drie periodes: de 19de eeuwse stadsontwikkeling rond de boulevard (1839-1914), de 20ste eeuwse stadsuitbreiding met karakteristieke interbellumwoningen (1918-1940) en de naoorlogse welvaartsperiode met grootschalige gebouwen en infrastructuren (1945-1979). Zo ontstaat een lezing van de stad in drie historische lagen, waarbinnen we vele bestaande gebouwen kunnen situeren.

Bijzondere aandacht gaat naar de architecturale kwaliteit van de stadswoningen uit de interbellumperiode. Huis Douchar en Huis Gilissen van de befaamde Belgische architecten Leon Stynen en Huib Hoste vormen belangrijk beschermd erfgoed uit deze periode. De bijzondere beeldkwaliteit van vele niet-beschermde interbellumwoningen wordt getoond aan de hand van nieuwe geveltekeningen.

Randprogramma

– zondag 10 september: rondleidingen n.a.v. de opening op Open Monumentendag / Dag van de Architectuur
– donderdag 26 oktober: lezing ‘Drie iconische gebouwen met erfgoedwaarde’
– zondag 19 november 2023: kinderactiviteit n.a.v. Kunstendag voor Kinderen. Info volgt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).