activiteiten

Expositie 'Gentse Gronden'

VRP-ticketactie: schrijf je in en maak kans op een gratis toegangsticket!

Vandaag is Gent eigenaar van zo'n 1.800 hectare plattelandsgrond, voornamelijk buiten de stadsgrenzen. Maar ooit was dat 5.000 hectare akkers, weiden en bos. De stad op het platteland: wat is het verhaal achter die gronden? Waar ligt hun toekomst? De expo 'Gentse Gronden', da's geschiedenis over grondbezit, armen- en ziekenzorg, de relatie stad-platteland, voedselzekerheid én ook 'food for thought' over hier en nu.

Onbekend, onverteld en intrigerend

Web1 Wynantz Panoramisch zicht op Gent

Het verhaal van de Gentse landbouwgronden start in de dertiende eeuw, wanneer Gentse rijke stedelingen, abdijen en hospitalen eigenaar werden van gronden buiten de stadsmuren. Hospitalen hadden de gronden eeuwenlang broodnodig om financieel stabiel te blijven en om voedsel voor arme en zieke mensen in de stad te voorzien. In de twintigste eeuw breidde de stad uit met de haven en autosnelwegen, hervormde het nieuwe OCMW het sociaal beleid en deelde het niet langer voedsel uit en veranderde de landbouwsector grondig. De Gentse landbouwgronden werden deels verkocht en raakten in de vergetelheid.

De expo 'Gentse Gronden' brengt daar verandering in en doet dit intrigerende hoofdstuk in de geschiedenis van Gent en andere steden uitgebreid uit de doeken aan de hand van kaarten, schilderijen, illustraties, foto's, filmmateriaal en bijzondere objecten.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).