activiteiten

Lancering Pamflet: Sociaal Rechtvaardige Bouwshift

Na een boeiend onderzoekstraject nodigen Endeavour, Stadsform, VRP en diverse partners u uit voor de lancering van het pamflet 'Sociaal rechtvaardige bouwshift' op woensdag 29 mei 2024, 19:30 in Stadsform (Stadswaag 6, 2000 Antwerpen).

We bevoordelen Vlamingen met grondeigendom ten nadele van Vlamingen zonder. We investeren meer in Vlamingen die veel woonruimte innemen dan zij die compact wonen. We ondersteunen Vlamingen die zich onduurzaam verplaatsen meer dan zij die dat duurzaam doen. Deze transfers van duizelingwekkende bedragen dienen het algemeen belang niet, ze houden een duurzame transitie van Vlaanderen tegen en bevorderen de ongelijkheid. Een echte bouwshift zal enkel plaatsgrijpen als we deze onverdiende privileges in het verleden laten. Sociale rechtvaardigheid en een bouwshift hoeven geen contradictie te betekenen. Maak kennis met het de sociaal rechtvaardige bouwshift, een onderzoek naar een sociaal rechtvaardige ruimtelijke transitie in Vlaanderen.  Een initiatief van Stadsform in samenwerking met Endeavour, VRP en UAntwerpen met ondersteuning van het Vlaamse Kunstendecreet.

Wat vooraf ging

Startevenement

Herbekijk het startevenement 'Hoe maken we de bouwshift sociaal rechtvaardig?' in Stadsform met onder andere Josefine Vanhille (UAntwerpen), Sigrid Pauwels (UAntwerpen), Oana Bogdan (&bogdan), Peter Lacoere (HO Gent) en Tom Coppens (UAntwerpen).

Workshop

Met een 15-tal experten reflecteerden we op 10 januari 2024 over hoe we de bouwshift sociaal rechtvaardig konden herdenken.

Online lancering

We lanceren het pamflet online op 16 mei.

Programma

19:30 | Deuren openen

20:00 | Voorstelling van het pamflet

20:30 | Reflecties van verschillende lezers

21:00 | Dialoog met het publiek

21:30 | Receptie

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).