activiteiten

Lezingreeks. Herstellende Landbouw.

Onderzoekscentrum ‘Futures through Design’ van HOGENT en Pomona vzw slaan deze lente de handen in elkaar voor een driedelige hybride lezingreeks over ‘herstellende landbouw’. Elke avond wordt geopend door een internationale spreker gevolgd door Vlaamse (onderzoeks)projecten en visies. Centrale invalshoek is hoe herstellende landbouw ons landschap weer toekomstperspectief kan bieden. 

De eerste avond leidt ons in op het concept ‘Herstellende Landbouw’ (21 april 2022), de tweede avond (11 mei 2022) kijkt naar de landschappelijke en ruimtelijke kansen voor en door herstellende landbouw en de derde avond (24 mei 2022) zoomt in op één bepaalde vorm van herstellende landbouw, namelijk voedselbossen. De avonden beginnen steeds om 19u30 en eindigen om 21u45 en zijn zowel live in het auditorium in Gent als online te volgen.

Programma

  • Donderdag 21 april | Wat is herstellende landbouw?

Keynote van Mark Shepard (USA) – Ontwerper van New Forest Farm (www.newforestfarm.us), Wisconsin USA, auteur van ‘Restoration Agriculture’ en ‘Water for Any Farm’.

Bert Reubens (ILVO) licht herstellende landbouw in Vlaanderen toe, Lieven Bauwens (Pomona) bespreekt het concept van burger+boerenboerderij Pomona.

Inschrijven: in het auditorium of online

  • Woensdag 11 mei | Ruimtelijke en landschappelijke kansen voor en door herstellende landbouw

Keynote van Berno Strootman (NL) – Landschapsarchitect bij het Nederlands College van Rijksadviseurs 2016-2020 en co-auteur van ‘Boer doet leven’ (https://strootman.net/projecten/boer-van-de-toekomst). 

Griet Celen (VLM) bekijkt het Open Ruimte Platform Vlaanderen vanuit het perspectief van herstellende landbouw. Steven Heyde en Stefanie Delarue (Futures through Design, HOGENT) zien strategische kansen voor herstellende landbouw op historische landgoederen. 

Inschrijven: in het auditorium of online

  • Dinsdag 24 mei | Voedselbos als vorm van herstellende landbouw

Keynote van Wouter van Eck (NL) – Ontwerper van voedselbos Ketelbroek en Schijndel en voorzitter van Stichting Voedselbosbouw Nederland (www.voedselbosbouw.org). 

Met Bert Dhondt (Het Voedselbos) en Diderik Clarebout (de Woudezel) worden twee Vlaamse voedselbospioniers aan het woord gelaten, specifiek over concept en ontwerp van voedselbossen en plantgoed en plantenkeuze. Stéphanie De Caluwé (Pomona) illustreert dit met het ontwerp, aanplant en beheer van het Pomona Voedselbos.

Inschrijven: in het auditorium of online

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

M A I L E R L I T E