activiteiten
vormingsreeks

Masterclass ontharding

voor lokale besturen

Vandaag is 15% van de oppervlakte in Vlaanderen verhard en elke dag blijven er (netto) hectares verharding bijkomen, ondanks de onthardingsinitiatieven die de afgelopen jaren overal in Vlaanderen toenamen. Dit zorgt voor versnippering van de natuur, verlies aan biodiversiteit, verminderde bodeminfiltratie en niet te vergeten, de recente overstromingen waar we mee worden geconfronteerd.

Het sponslandschap in Vlaanderen is aan het verdwijnen, net nu we juist meer ruimte nodig hebben voor water en natuur om ons aan te passen aan de frequentere extremen die klimaatverandering met zich meebrengt. In de strategische visie van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen staan dan ook sterke onthardingsambities: in open ruimte bestemmingen moet de verhardingsgraad tegen 2050 met 20% zijn teruggedrongen (t.o.v. 2015). Ontharding is daarbij geen doel op zich, maar (her)opent heel wat mogelijkheden, zoals herstel van natuur en bodem, verkoelend effect tijdens warme zomers, ruimte voor recreatie en een aangename, gezondere leefomgeving. Ook talloze gemeenten onderschrijven de sterke onthardingsambities, bijvoorbeeld binnen het Lokaal Energie en Klimaatpact, met heel wat nieuw beleid en inspirerende resultaten op het terrein. Tegelijk merken we dat er nog heel wat terugkerende obstakels zijn bij onthardingsprojecten.

Binnen deze opleiding definiëren we deze obstakels, trekken we lessen uit praktijkvoorbeelden en kijken we wat er nodig is om tot een systemisch onthardingsbeleid te komen in een gemeente.

De opleiding

VRP, Breekijzer vzw en Departement Omgeving organiseren in samenwerking met Architecture Workroom Brussels en Fallow een gloednieuwe opleiding over ontharding.  

Deze opleiding bestaat uit twee delen: een introductiedag gericht aan een breed publiek die aan de slag wilt gaan met ontharding en een 3-daagse masterclass die dieper ingaat op verschillende kansen en uitdagingen voor ontharding in zowel het binnen– als buitengebied, gericht aan lokale besturen die de ambitie hebben om een onthardingsbeleid te voeren en hier ook al eerste stappen in hebben gezet.

Programma introductiedag

De introductiedag vond plaats op 29 maart in Leuven. Bekijk het programma hier.

Programma masterclass

Dag 1 - 19/04: Technische aspecten en mobiliteit

Dag 2 - 24/05: Onthardingsbeleid, instrumenten en financieringsmodellen

Dag 3 - 13/06: Draagvlak, coalitievorming & groenbeheer

Deelnamevoorwaarden

Aantal deelnemers introductiedag: ongelimiteerd.

Aantal deelnemers masterclass: max. 30. Enkel gericht aan (boven)lokale besturen en intercommunales die de ambitie hebben om een lokaal onthardingsbeleid te voeren en hier ook al eerste stappen in hebben gezet.

Lidmaatschap bij VRP of Breekijzer is vereist om deel te nemen aan de masterclass!

Het is niet vereist om de introductiedag te volgen om te kunnen deelnemen aan de masterclass.

De driedaagse masterclass is een opbouwende opleiding. Het is daarom enkel mogelijk om je voor de volledige masterclass in te schrijven.  

Opgelet: om een diversiteit aan deelnemers in de masterclass te kunnen garanderen, vragen wij u om maximum één persoon in te schrijven per organisatie.  

Annulatievoorwaarden

Annuleren kan tot uiterlijk 28 dagen voor de aanvang van de opleidingsdag (masterclass) en uiterlijk 5 werkdagen voor de introductiedag. Annulaties vanaf de 28ste dag voor de start van de masterclass en annulaties vanaf de 5e werkdag voor de start van de introductiedag worden volledig aangerekend. Je kan wel steeds een collega in jouw plaats laten deelnemen. De organisatie past dan de keuzes van de oorspronkelijke inschrijving toe (o.a. eetvoorkeur).

Bron cijfermateriaal: Statistiek Vlaanderen, 2022. Departement Omgeving, 2022.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).