Nantes

De conviviale stad

Architect Marc Martens neemt ons mee op sleeptouw door de stad en brengt ons in contact met experten ter plaatse.

Eens de belangrijkste havenstad van Frankrijk en tegenwoordig een bruisende cultuurstad: Nantes! Van 18 t/m 22 september trekt VRP ernaartoe, architect Marc Martens neemt ons mee op sleeptouw en brengt ons in contact met experten ter plaatse. Architectuurschool ENSA toont ons de motor achter de stadsvernieuwingsprojecten, we ontdekken Île de Nantes per fiets en spreken SAMOA, die er de herontwikkeling verzorgt. We komen te weten hoe de ruimtelijk planners van Nantes Métropole aan de conviviale stad werken door in te zetten op ecoquartiers en voedselproductie en hoe AURAN (l’Agence d’urbanisme de la région Nantaise) mobiliteit daaraan koppelt. Hoogtepunten als de ‘Maison Radieuse de Rezé’ van Le Corbusier en de herontwikkeling van de site van koekjesfabriek LU zullen natuurlijk niet ontbreken. Tussendoor verkennen we ook het historisch hart van Nantes en leren we hoe de havenstad haar slavernijverleden een plaats geeft in haar publieke ruimte. 

Programma

Maandag 18/9

Na aankomst in het station van Nantes en het inchecken in het hotel, verkennen we te voet de invulling van de rivierarmen in de jaren 1930 en hun herontwikkeling vanaf de jaren 2000. We eindigen op de banken van de School voor Architectuur van Nantes (ENSA).

Dat onder leiding van Marc Martens, die ons onderweg de geschiedenis van Nantes toont door middel van een aantal ruimtelijke relieken. We wandelen langs de voormalige aftakkingen van de Loire en de Erdre die tussen de oorlogen werden gedempt als onderdeel van het Dawes Plan (om de Duitse oorlogsschuld af te lossen); de moordaanslag op Karl Hotz, Feldkommandant der Stadt Nantes, en de Duitse represailles; de herclassificatie van snelwegboulevards als voetgangersgebied.

Na aankomst gaan we in gesprek met Amélie Nicolas, docent aan ENSA; onderzoeker aan CRENAU. Haar onderzoek, historica en sociologe, bevindt zich op het kruispunt tussen een antropologie van het geheugen en erfgoed en een politieke sociologie van stedelijke publieke actie. Ze toont ons de motor achter de stadsvernieuwingsprojecten.

Dinsdag 19/9

Dinsdagochtend ontdekken we per fiets Île de Nantes, waar we de iconische transformatie van een gigantische industriële woestenij ontdekken. Al fietsend verkennen we grondig het eiland en ontdekken we de architectuur en cultuur. Context krijgen we in SAMOA's beroemde Hangar 32.

Namiddag bezoeken we het gedenkteken voor de afschaffing van de slavernij, die in het verleden met haar driehoekshandel (gezien noch gekend) de stad rijk maakte. Hoe Nantes haar slavernijverleden een plaats geeft in de stad en hoe de toen vergaarde welvaart nog huishoudt in Nantes ontdekken we tijdens onze wandeling door het stadscentrum. De groene ader van Nantes is ons kompas.

Woensdag 20/9

Woensdag werpen we een bredere blik op de metropool Nantes en de regio: openbaar vervoer, strategische studies over huisvestingskwesties, het hitte-eiland, begroeiing... En een bezoek aan projecten aan de rand van het stadscentrum. We beginnen aan Quartier Madeleine in de wijk Champ-de-Mars. Hoe kunnen we een duurzame, gebruiksvriendelijke stad bouwen? We spreken het regionale agentschap voor urbanisme (AURAN), bezoeken de ecoquartiers, ontdekken de rehabilitatie van voormalige tuinderijen tot biologische boerderijen door jonge tuinders en de ontwikkeling van nieuwe wijken met panels van bewoners. We sluiten de dag af met een bezoek aan de koekjesfabrieksite van LU.

Donderdag 21/9

Zeelieden en vissers woonden op de linkeroever in het dorp Trentemoult. Scheepswerfarbeiders woonden op de rechteroever, in de wijk Chantenay. Dat contrast, met en passant een cultuurschok staat donderdag centraal.

We bezoeken een modelwoning van van het Maison Radieuse in Marseille waar Le Corbusier zich liet opsluiten en maken een wandeling in la butte Sainte-Anne.

Vrijdag 22/09

Op vrijdag vertrekken we terug naar België. Maar voor vertrek hebben we nog tijd om een aantal bezienswaardigheden mee te pakken. Château des ducs de Bretagne? Musée d’art? Jardin des Plantes? Of gewoon windowshoppen? Het is aan jou!

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).