ruimte#

58

De gezonde ruimte

Naam Auteur
zijn-haar functie
58
De gezonde ruimte
Jul 2023

Parkeren in de schaduw, den buiten opzoeken bij warme temperaturen, de natuur in trekken tijdens de coronalockdown... Intuïtief beseffen we dat onze individuele gezondheid van veel externe factoren afhangt. Het belang dat we hechten aan een gezonde omgeving schemert door in ons menselijk gedrag. Dat bredere plaatje staat bekend als de ‘One Health’ benadering, waarbij de gezondheid van mensen, dieren en het ecosysteem onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Wanneer stikstofemissies of Wuhanvleermuizen de boel in de war schoppen, wankelt het ogenschijnlijk zo vanzelfsprekende evenwicht tussen een gezonde geest en een gezond lichaam. Zou ‘een gezonde geest en een gezond lichaam in een gezonde ruimte’ geen treffender adagium zijn?

Deze zomereditie van Ruimte biedt u nieuwe inzichten in de reeds gekende verbanden tussen ruimte en gezondheid in relatie tot voeding of beweging. Maar omdat het plaatje van een gezonde ruimte veel breder is, kijken we ook naar minder voor de hand liggende, maar evengoed ruimtelijke, perspectieven op gezondheid. Hoe het gebruik van publieke ruimte bepalend is voor een gezonde democratie, bijvoorbeeld. Of welke effecten de ‘antropauze’ tijdens de pandemie had op de gezondheid van het ecosysteem in onze waterlopen. ‘One Health’ loopt als een rode draad door vele artikels.

voorgaande edities

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).