activiteiten

Onthardingsforum 2023

Al 5 jaar werkt het programma Vlaanderen Breekt Uit! van het Departement Omgeving aan ruimte voor water, groen en klimaatadaptatie in de bebouwde en open ruimte.

Op 13/9 blikken ze terug op hoe ontharding in de hoofden en vingers van burgers, besturen en bewegingen is gekropen, en gaan ze in gesprek over hoe we in Vlaanderen van vierkante meters naar hectares ontharding en groenblauwe dooradering kunnen gaan.

In de namiddag leren zijn er workshops rond thema’s gerelateerd aan ontharding, klimaatadaptatie en groenblauwe netwerken, zoals watermanagement, circulariteit, participatie,…

Inschrijven kan tot en met dinsdag 5 september 2023.

Voormiddag

9:00 u: Ontvangst

9:30 u: Verwelkoming en een terugblik op 5 jaar Vlaanderen Breekt Uit!

10:20 u: Pionierswerk van de onthardingscultuur, in straten en op school; met Re-move en BLES

10.50 u: Pauze

11:10 u: Van m² naar ha ontharding: experten van diverse actorengroepen in gesprek over hoe goede praktijken vermenigvuldigen

12:30u: Lunch

Namiddag

13:15 u: Eerste ronde workshops

Er worden 5 workshops georganiseerd. Elke deelnemer kan 2 van onderstaande workshops volgen:

1. Participatie, gemodereerd door The Middle Men

Niet iedereen wil ontharden, draagvlak via participatie:

Hoe pak je ontharding participatief aan? Hoe krijg je alle neuzen in dezelfde richting en werk je aan draagvlak? Aan de hand van twee concrete cases zoomen we in op de verschillende participatie- en communicatievraagstukken waar u mee worstelt.

2. Bodem, gemodereerd door Ossiado

Wat betekent rekening houden met de bodem concreet bij onthardingsprojecten? Doorloop samen met Elisa Vermeulen van Ossiado en de andere deelnemers de verschillende fases van een onthardingsproces en doorgrond samen waarom en op welke manier bodem aan bod kan komen in het onthardingsproces.

3. Biodiversiteit, gemodereerd door Plant en houtgoed

‘Ontharding kan een stimulans betekenen voor de biodiversiteit, de manier waarop je de meeste meerwaarde kan bieden hangt wel af van de aanpak.Ontdek o.a. aan de hand van praktijkvoorbeelden wat je beter wel en niet doet om je grijze vlakte om te toveren in een paradijs voor fauna en flora’

4. Water, gemodereerd door Labo Ruimte

Ontharding kan een steentje bijdragen om ons beter te wapenen tegen droogte en overstromingen. Je plek in het watersysteem leren lezen is hierin een eerste stap. In deze werksessie tonen we hoe je je onthardingsprojecten nog beter kan enten in functie van een gezond watersysteem.

5. Circulariteit en materiaalgebruik, gemodereerd door ROTOR

In deze workshop nodigt Rotor jullie uit samen na te denken welke rol circulariteit kan spelen bij het ontharden van de publieke ruimte. Met enkele casestudies als vertrekpunt ontdekken we het (creatief) hergebruik van kasseien, klinkers, betondallen en andere (afval-)materialen. Binnen deze workshop komen de deelnemers in aanraking met de uitdagingen en opportuniteiten die schuilen in circulair materiaalgebruik.

14:30 u: Pauze

14:45 u: Tweede ronde workshops, zie hierboven

16:00 u: Napraten en netwerken met een drankje

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).