activiteiten

VIBE Opleiding ‘Natuur en mens in de gebouwde omgeving’

Laten we de olifant in de kamer meteen benoemen: we spenderen te veel tijd binnen. Gemiddeld zelfs zo’n 90 procent van onze dag. Een jammerlijk fenomeen want zo verliezen we onze connectie met de natuur. Reden te meer om een opleiding te organiseren over de herontdekking en herwaardering van de natuur in onze projecten en omgeving.

Het is wetenschappelijk bewezen dat je als mens goed gedijt in een omgeving met natuurlijke elementen. Dat biedt zowel voor je fysieke als mentale gezondheid een rist aan voordelen. Om de weerbaarheid en het geluk van mensen te versterken, is het dus belangrijk om de verbinding met de natuur te herontdekken én te versterken.

Tijdens deze opleiding bekijken we hoe belangrijk de natuur is voor onszelf als mens, hoe we als team werken zoals de natuur en hoe we onze relatie met de natuur vertalen naar de gebouwde omgeving.

Op een dag ben je mee met de ins en outs van natuurinclusief bouwen. Je leert hoe je natuurlijke elementen en principes verwerkt in je projecten. En dat met aandacht voor de biodiversiteit en biofiel ontwerpen.

Voor wie?

Architecten, stedenbouwkundigen, lokale overheden en publieke opdrachtgevers.

Het programma

• 9u00: ontvangst

• 9u30: de relatie tussen ikzelf en de natuur – Ann Sterckx (EarthWise Education)

Ann Sterckx is psycholoog van opleiding en verdiept zich in ecopsychologie en de relatie tussen de mens en de natuur. Ze ontwikkelde de Koraalwaaier: een denkmodel om onze verbinding met de natuur te herstellen op basis van 9 natuurbelevingslagen. Ann is oprichter en eigenaar van verschillende organisaties zoals EarthWise Education.

• 10u30: pauze

• 10u45: participatief werken volgens natuurlijke principes – Ria Baeck (Percolab)

Ria Baeck studeerde klinische psychologie aan KU Leuven en heeft een rijke ervaring als ‘veranderingsprofessional’. Ze faciliteert transformatieprocessen van individuen en organisaties. Haar persoonlijke interesses liggen op het raakvlak van leiderschap en bewustzijn. Als teamlid van Percolab maakt ze het potentieel dat er is tastbaar.

• 11u45: wandeling door Bourgoyen-Ossemeersen

• 12u30: lunch

• 13u15: de natuurlijke gemeente – spreker te bevestigen

• 14u15: natuurinclusief bouwen – Koen Van Delsen (murmuur architecten)

Koen Van Delsen studeerde af als bio-ingenieur en is vennoot bij architectenbureau murmuur architecten.

• 15u15: pauze

• 15u30: biofiel ontwerpen – Gijs Bruggink (ORGA architect)

Gijs Bruggink werkt bij ORGA architect als chef de bureau en doet onderzoek naar biofilisch ontwerpen en natuurlijk bouwen. Vanuit zijn achtergrond als historicus legt hij graag verbanden tussen de duurzame ontwikkelingen in grote lijn en de innovatieve bouwprojecten waar hij dagelijks mee in contact komt.

• 16u30: afsluiter

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).