activiteiten

Tentoonstelling. Open oproep

20 jaar architectuur in publieke opdracht

In 2019 bestond het bouwmeesterschap twintig jaar. Om dit te vieren organiseert het Team Vlaams Bouwmeester een reizende tentoonstelling over zijn best gekende instrument: de Open Oproep. Na presentaties in onder meer Gent, Brussel, Hasselt en Kortrijk brengt het Vlaams Architectuurinstituut de tentoonstelling in een herwerkte en uitgebreide versie naar De Singel.

Met de aanstelling van een Bouwmeester en de ontwikkeling van de Open Oproep trok de Vlaamse overheid in 1999 resoluut de kaart van een ambitieus publiek opdrachtgeverschap en een kwaliteitsvolle architectuur en stedenbouw. De Open Oproep stelt publieke opdrachtgevers in staat op een transparante manier en met internationaal bereik een ontwerpteam aan te stellen voor hun projecten. Dit gebeurt op basis van een helder geformuleerde maatschappelijke ambitie en via een relatief lichte procedure, die kwaliteit als selectiecriterium centraal stelt. Niet alleen de huidige aanblik van Vlaamse steden en gemeenten, ook het denken en spreken over architectuur in Vlaanderen werden mede door de Open Oproep naar een hoger niveau getild.

Archiefmateriaal, getuigenissen en opmerkelijke architectuurinstallaties laten je kennismaken met deze veelkleurige oogst. De tentoonstelling laat op een toegankelijke manier zien hoe de Open Oproep werkt en wat ruimtelijke kwaliteit in de diverse Vlaamse contexten zoal behelst. De inhoud varieert telkens ze ergens anders neerstrijkt. De slotpresentatie in De Singel is aangevuld met nieuw audiovisueel materiaal. Bezoekers krijgen inzicht in de methodiek die de Vlaamse Bouwmeester hanteert om publieke opdrachtgevers in hun kwaliteitsstreven te ondersteunen.

Praktisch

De Singel | Desguinlei 25 | 2018 Antwerpen
Woensdag-zondag van 14:00-19:00 uur en bij avondvoorstellingen tot 22:00 uur.
Gratis. Meer info op de website van het VAi

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

M A I L E R L I T E