activiteiten
VRP lab

2014. VRP Lab Wonen

Een woning kopen wordt voor veel mensen steeds moeilijker. Bovendien is er te weinig aanbod op de sociale huurmarkt en is de kwaliteit van betaalbare huurwoningen op de private markt bedroevend. De evidentie waarmee woningbezit wordt gepromoot, staat in schril contrast met de échte woonuitdagingen. De ‘projectmodus’ waarmee we de laatste jaren ons stedenbeleid hebben uitgebouwd, heeft de woningmarkt steeds meer overgeleverd aan grotere projectontwikkelaars. De ‘vermarkting’ van onze steden heeft alle noodzakelijke grondposities van overheid én particulieren uitgehold. Marktmechanismen leiden soms tot buitensporig hoge prijzen in rijke centrumsteden zodat minder bemiddelde gezinnen noodgedwongen naar de periferie vluchten. De hoge prijszetting leidt ook tot een stijging van de huurprijzen. Vanuit een goede analyse van het woonvraagstuk moet gewerkt worden aan geïntegreerde oplossingen. Dat is wat het Lab wonen probeerde te doen.

VRP-voorjaarscongres. Te koop: Heilige huisjes

Opiniestuk in De Standaard

Output

De debatten van het Lab Wonen dienden als input voor het VRP-voorjaarscongres. ‘Te koop: heilige huisjes’ op 8 juni 2015 in Gent. Naar aanleiding van het congres verscheen er een opiniestuk van Michael Ryckewaert in De Standaard.

Inhoudelijke scope van het Lab Wonen

  1. Ruimtelijke, economische en sociale uitdagingen van wonen (28 januari 2014)
  2. Visie & praktijk van projectontwikkelaars rond locatie, betaalbaarheid, collectiviteit (25 februari 2014)
  3. Woonwens vd Vlaming. Type huishoudens & doelgroepen vd vastgoedmarkt (25 maart 2014)
  4. Sociale aspecten van wonen. Het aanbod van het OCMW, Huurpunt en SVK’s (29 april 2014)
  5. Taak & aanpak vd gemeente – kan de gemeente (ruimtelijk) sturen? (27 mei 2014)

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).