activiteiten
lopende activiteiten

VRP-Lunchwebinar Bouwshift

15 Maart

Dorpen van de toekomst

Dorpen verdichten en appartementen krijgen er een plaats: een schaalbreuk of een zegen? Wat maakt een dorp een aantrekkelijke en kwalitatieve woonomgeving? Hoe houd je een dorp leefbaar en wat betekent dat? Dorpen vergen een aanpak op maat. Via masterplannen, onderzoeken, instrumenten … zoeken we naar de beste aanpak. Winvorm zet je alvast op weg.

17 Mei

Vernieuwing van buurten, woonwijken en bouwblokken

Met de bouwshift komen bestaande woonomgevingen in het vizier om alle ruimtevragen voor een kwaliteitsvolle woonomgeving op te vangen. Het ontwikkelen van nieuwe woonwijken is gekend terrein, maar hoe maak je als lokaal bestuur een bestaande bebouwde omgeving futureproof? Via praktijkvoorbeelden maken we dit concreet.

14 Juni

Van grijs naar groen

In de bouwshift is het ‘niet bouwen’ de beste oplossing om bodem en open ruimte hun rol te laten vervullen. Maar ook ontharding kan bijdragen aan een grotere biodiversiteit, verkoeling, waterinfiltratie … ontharding is het sleutelwoord in tal van strategieën, proeftuinen en plannen. Wat leren we eruit en hoe gaan we het toepassen en verwezenlijken?

13 September

Daguitstap kortrijk

Zuid-west-vlaanderen, met kortrijk op kop, zet volop in op de bouwshift, ontharding en duurzaam bouwen. Met de fiets verkennen we de stad. We nemen jullie mee naar inspirerende projecten en realisaties die de transitie naar ‘stad die we kunnen willen’ waarmaken. Winvorm laat je ervaren hoe kortrijk, samen met haar inwoners, bouwt aan overmorgen: een verbonden, groenblauwe en ondernemende stad.

11 Oktober

Robuust bouwen

Ontmoetingshuizen, pakhuizen, kantoren, stapelgebouwen, fabrieken… wat maakt ze (her)bruikbaar? Hoe kunnen structuur en constructie bijdragen aan een veerkrachtige, robuuste leefomgeving? Als we nog nieuwe gebouwen maken dan kunnen we maar beter zorgen dat ze een lange levensduur hebben. Hoe kunnen architecten, ingenieurs, bouwheren, ontwikkelaars, aannemers en overheden bijdragen aan het creëren van die langetermijnwaarde? Winvorm zoekt het uit.

22 November

De mobiliteit van morgen als hefboom voor de ruimtelijke transitie?

Onze publieke ruimte dient in hoofdzaak het individuele autogebruik. Momenteel kent het elektrisch rijden een opmars. Her en der schieten de laadpalen uit de grond, op soms onverwachte plaatsen. Dringend tijd om na te denken over de strategie en aanpak rond het bundelen van parkeren en opladen van wagens. Hoe kunnen we dit als hefboom aangrijpen om de publieke ruimte anders in te richten? Die kans moeten we volgens vlaams bouwmeester eric wieërs met z’n allen grijpen… voor we vaststellen dat het weer maar eens te laat is.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).