activiteiten
voorjaarscongres

2020. Voorjaarscongres. Ruimte & Zorg.

Lokale besturen en ruimtemakers worden steeds vaker geconfronteerd met de vraag hoe ze zorg op een kwalitatieve manier kunnen inpassen in de ruimte. Het effect van de Coronamaatregelen op zorgbehoevenden confronteert ons vandaag des te meer met de beperkingen van de huidige ruimtelijke zorgmodellen. Schrijf nu in en ontvang alle sessies van juni in uw mailbox!

Na een lange geschiedenis van afzondering van zorgbehoevenden en specialisatie volgens type zorg, is er recent meer aandacht voor integratie in de samenleving en inclusie. Wat betekent dit voor ruimtemakers? Hoe overstijg je een individualistisch model waarbij zorgbehoevenden in een vaak onaangepaste woning verzorgd worden door een legertje thuisdiensten dat af- en aanrijdt?
 
Dat vraagt om een ander soort ontwerp en een doordachte planning. In de opgave die voorligt vertrekken we van de mens en de betekenisvolle relaties tussen mensen in een netwerk van zorgvoorzieningen. Ingebed in ‘het normale’ leven. In tijden van Corona wordt voor vele groepen pijnlijk duidelijk hoe groot en urgent dit vraagstuk is.
Hierbij moeten we balanceren op cruciale evenwichten: collectiviteit & privacy, gemeenschap & autonomie, verzorging & zelfredzaamheid, inclusie & ondersteuning op maat, menselijke schaal & efficiënte dienstverlening.

Het VRP-voorjaarscongres Ruimte & Zorg zal ingaan op diverse vragen die hierbij naar boven komen. Het congres bestaat uit vier webinars die live worden uitgezonden, maar ook later herbekeken kunnen worden. Omwille van de interactiemogelijkheden hebben we liefst dat iedereen zoveel mogelijk live aanwezig is. Het congres wordt afgesloten met een live workshop in september, die enkel live kan gevolgd worden.

09 juni | Inleidende webinar | 09.30-12.30
16 juni | Webinar 1. Ruimte, zorg en collectiviteit | 15.00-17.00
23 juni | Webinar 2. Ondernemers in de zorginfrastructuur | 15.00-17.00
30 juni | Webinar 3. Beweging, autonomie en nabijheid | 15.00-17.00
22 september | Workshop. ‘Future urban health’ | 15.00-17.00

Praktisch

Wie inschrijft krijgt toegang tot het volgende e-learning pakket:

  • Inleidende webinar op 9 juni. 09.30-12.30 uur. (live te bekijken en/of nadien op een tijdstip naar keuze)
  • 3 webinars ‘on demand’ (live te bekijken en/of nadien op een tijdstip naar keuze)
    Onze focus ligt op concrete realisaties en innovatieve zorgprojecten. Presentaties zullen afgewisseld worden met meer dynamische en interactieve werkvormen.
  • Denk- en ontwerpworkshop in september

Deelnameprijzen (voor integrale reeks)

VRP-leden: € 60
Niet-leden: € 100
Studenten (-25): € 20
Niet-leden die lid willen worden voor de rest van het jaar (incl. 4 nummers van RUIMTE): € 165

Alle praktische info en toegangsmodaliteiten worden u per mail toegestuurd. 

Achtergrondinfo

Partners

I.s.m. Architecture Workroom Brussels, Team Vlaams Bouwmeester, Vlaams Infrastructuurfonds voor persoonsgebonden aangelegenheden en UGent – Stadsacademie in een samenwerking tussen de vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek en de vakgroep Architectuur en Stedenbouw, en Lucas KULeuven

Inschrijvingsformulier ‘blijft hangen’? Dan bent u wellicht online met Internet Explorer. Die oude jongen is ook blijven hangen (in de tijd). Probeert u eens een andere browser (chrome, firefox, duckduckgo …). Als het dan nog niet lukt graag een mail naar info@vrp.be.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).