Vanuit de CIW-projectgroep Aquathermie en het Interreg-project WaterWarmth worden op dit moment volop instrumenten ontwikkeld. Deze zullen in een zo vroeg mogelijk stadium een antwoord geven op deze vragen en gebruikt kunnen worden door projectontwikkelaars en lokale besturen. Door hier snel zicht op te krijgen verzekeren we een optimale uitrol van aquathermie, met zoveel mogelijk maatschappelijke meerwaarde.
Volg deze webinar en je bent op de hoogte van de stand van zaken van de instrumenten. Bovendien nodigen we je uit om feedback te geven, zodat deze maximaal inzetbaar zijn!
Programma
12u00 | Welkom en programma, Mieke Nolf (VRP)
12u05 | Situering traject, Ighor Van de Vyver (Stad Mechelen)
12u10 | Aquathermieplanning: harde en zachte voorwaarden voor Aquathermie, Thijs Van der Meeren (De Vlaamse Waterweg/ CIW projectgroep Aquathermie).
Studieopdracht met opmaak van beleidsondersteunende instrumenten.
- De potentieelkaart, Sebastian Baes (EXTRAQT)
- Het caseonderzoek, Leander Stalmans (Sweco)
Hoe maken we een onderscheid tussen bovenlokale effecten die het toekomstig potentieel voor andere locaties beïnvloeden, en lokale hier-en-nu-effecten die eerder op projectniveau spelen?
Hoe wijzen we het recht op onttrekken van warmte uit water toe als een waterlichaam een ‘common’ is?
We stellen jullie de bouwstenen voor, en betrekken je bij de onderzoeksopzet en vragen feedback.
12u35 | Haalbaarheidsstudie vergunningen
Kan er in een vroeg stadium van een project een beknopte haalbaarheidsstudie gebeuren zodat er snel duidelijkheid is over de slaagkansen van het project? Via cases wordt duidelijk hoe de bestaande tool best geïntegreerd wordt in lokale procedures.
- Case Ragheno Mechelen, Ighor Van de Vyver (Stad Mechelen).
- Case Buda Kortrijk, Ruben Vanneste (Stad Kortrijk).
13u05 | Tijd voor interactie
13u15 | Einde
Let op: In deze webinar delen de projectpartners een stand van zaken en tussentijdse resultaten van een afwegingsinstrumentarium. Verwacht dus geen afgeklopt beleid of een kant en klare handleiding of stappenplan. Het is wel een kans om vanuit je eigen praktijk mee te denken over energetische, watergebonden en ruimtelijke keuzes met betrekking tot Aquathermie. Op die manier werk je mee aan het productdesign van de instrumenten die finaal zullen opgeleverd worden in 2026 én kunnen de uitgangspunten van de denkoefening nuttig zijn om nu al toe te passen in eigen projecten en projectaanvragen.

