activiteiten
werelddag

Werelddag van de Stedenbouw 2019

21 November. CC Bolwerk, Vilvoorde.

Lokale en bovenlokale overheden beseffen dat het regionaal verbinden van opgaven en actoren een noodzaak is. Vervoerregio’s, zorgregio’s, streekplatformen, regionale energielandschappen … zijn strategieën om greep te krijgen op een snel veranderende wereld waarin complexe opgaves een hogere graad van samenwerking behoeven. In binnen- en buitenland klinkt de roep om (stads)regionale samenwerking luider dan ooit, want de regio is het logische schaalniveau om verbindingen te maken.

Tijdens de Werelddag van de Stedenbouw 2019 bespreken we hoe de planningspraktijk kan bijdragen aan beter functionerende (stads)regio’s. Hoe koppel je deze verschillende opgaven binnen een (stads)regio? Heeft de planner een prominente rol te spelen in het verbinden van opgaven en actoren?  Hoe spelen we de kracht van ontwerp uit? Hebben we ook nog andere troeven en instrumenten in handen? 

Via de Mentimeter peilden we hoe de aanwezigen aankijken naar (stads)regionale samenwerking. Bekijk hier de resultaten van de Mentimeter

Filmpjes

Enkele professionals van diverse pluimage gaven in de vorm van een filmpje hun kijk op (stads)regionale samenwerking: Stijn Oosterlynck (socioloog Universiteit Antwerpen), Guy Vloebergh (ruimtelijk planner OMGEVING cvba) en Miranda Coppens (diensthoofd ruimtelijke planning provincie Antwerpen). Vanuit de politiek lieten Cathy Berx (gouverneur provincie Antwerpen) en Bart Somers (Vlaams Minister van Samenleven en Binnenlands Bestuur) hun stem horen over het thema. Hieronder kunt u hun bijdragen zien:

Werelddag van de Stedenbouw 2019 | Cathy Berx.

Werelddag van de Stedenbouw 2019 | Bart Somers. 

Werelddag van de Stedenbouw 2019 | Stijn Oosterlynck. 

Werelddag van de Stedenbouw 2019 | Guy Vloebergh. 

Werelddag van de Stedenbouw 2019 | Miranda Coppens. 

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

Dank je! Uw inzending is ontvangen!
Oeps! Er is iets misgegaan bij het verzenden van het formulier.