nieuws

Beeld (c) Siora Photography via Unsplash.

Het is zomer! Hoog tijd om even achterover te leunen met een goed boek erbij. We maakten een lijst met zomerse stedenbouw-lectuur. Geniet ervan!

De Zachte Stad
David Sim. Vertaald door Koen Raeymaekers (VRP).
In ‘De Zachte Stad’ vertelt Sim aan de hand van inspirerende illustraties hoe je principes zoals nabijheid, diversiteit en wandelbaarheid in de stad kan brengen.

“Zachte stad is een belangrijke nieuwe aanwinst in de groeiende bibliotheek over mensvriendelijke architectuur en stadsplanning. En David Sim heeft gelijk: architectuur en stadsplanning mogen dringend wat ‘zachter’ worden. Dit boek is alvast een goede eerste stap in die richting.” – Jan Gehl (Gehl Architects)

Bestel hier je exemplaar.
Stedenbouw kan ook zo
VIBE vzw
Begin juni lanceerde VIBE in samenwerking met Bond Beter Leefmilieu, KU Leuven, VRP, ABLLO en Samenhuizen het voorbeeldenboek ‘Stedenbouw kan ook zo’. Dit boek is geen analyse van wat er allemaal fout loopt. Het is een voorbeeldenboek: het toont aan dat het anders kan. Want ondanks de vele problemen bestaan er ook beloftevolle oplossingen. Dat bewijzen de 57 voorbeelden die in het boek zijn opgenomen. Het boek biedt concrete strategieën aan voor onze steden en dorpen en illustreert die aan de hand van positieve projecten waarin de gezondheid en het welzijn van de mens en de natuur primeren.
Lees meer
Operatie wooncoöperatie. Uit de wooncrisis door gemeenschappelijk bezit.
Arie Lengkeek, Peter Kuenzli
Operatie wooncoöperatie vertelt de geschiedenis van wonen in Nederland; waarom de coöperatie uit beeld verdween en hoe de wooncrisis tot stand kwam. Het documenteert tien bijzondere projecten uit Wenen, Zürich en München en legt uit hoe dit soort projecten alleen kunnen ontstaan door bewuste keuzes vanuit het lokale bestuur. Het werkt toe naar een optimistisch, offensief, toepasbaar en haalbaar voorstel: uit de wooncrisis door gemeenschappelijk bezit.
Lees meer
Vol(mondig) bouwen
Studio Levier

Volmondig bouwen is een praktische gids voor lokale overheden die het voortouw willen nemen in de (her)ontwikkelingen op hun grondgebied. Van ruimtelijke businessplannen tot onderhandelen met (private) vastgoedontwikkelaars en grondeigenaars, dit boek helpt je erin slagen een concrete maatschappelijke meerwaarde te creëren met zuinig, creatief en voorzien ruimtegebruik.

Lees meer

VRP heeft 3 gratis exemplaren van ‘Vol(mondig) bouwen’ ter beschikking! Stuur snel een mail naar info@vrp.be om een exemplaar te bemachtigen. De eerste drie krijgen er eentje opgestuurd. 

Toolbox Dorpse Architectuur
AR-TUR

Al te vaak vallen de dorpskernen in Vlaanderen onder het mom van het verdichtingsdiscours ten prooi aan generieke appartementsgebouwen die niet bijdragen aan de verblijfskwaliteit, de leefbaarheid of klimaatrobuustheid van het dorp. Op zoek naar alternatieven werkte AR-TUR aan een Toolbox Dorpse Architectuur. De Toolbox Dorpse Architectuur toont met een scala aan voorbeelden van projectverhalen, dorpse figuren en tactieken hoe collectief wonen in dorpen beter kan.
Lees meer
Weg van water: een nieuwe kijk op een ecologische stedelijke waterloop.
Waterland vzw

“De auteurs bekijken op welke manieren stadsontwikkeling kan bijdragen aan het ecologisch herstel van een rivier. Het boek biedt heldere informatie voor ruimtemakers die zich aan waterlopen wagen en laat zien hoe ze de kennis van het watersysteem kunnen inzetten in de praktijk van hun ontwerp. Met het watersysteem van Gent als voorbeeld, lichten de auteurs toe hoe je een analyse kunt maken van de dimensies van water in de stad (connectiviteit, dynamiek, circulatie …) en tot welke aanbevelingen dit kan leiden.” – CG concept
Lees meer
Samen Stad Ontwerpen
Stad Gent

Wanneer je als publieke of private opdrachtgever een nieuw gebouw realiseert, een bestaand gebouw renoveert, een masterplan opmaakt, een park, straat of plein aanlegt, moet je op zoek naar een ontwerper die voor jou het best mogelijke project maakt. De aanstelling van die ontwerper is dus meteen een cruciaal moment. 
Er komt veel samen. Je moet een correcte en goeie procedure kiezen voor de aanstelling. Je moet ontwerpers ook zien te bereiken. Je moet de vraag over welk project je wil, helder geformuleerd krijgen. En ten slotte moet je uit alle mogelijke antwoorden het beste ontwerp kiezen.

Lees meer

Groenblauwe ruimtes als bouwsteen van gezonde en veerkrachtige leefomgevingen
Departement Omgeving en Agentschap Zorg & Gezondheid
Het handboek geeft wetenschappelijke en praktische inzichten over waarom, wat en hoe we gezondheidswinsten kunnen realiseren en gezondheidsrisico’s kunnen beperken, door het inzetten van kwaliteitsvolle groene en blauwe ruimtes in en nabij leefomgevingen.

Lees meer

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).